Životni košmar slavnog glumca Mije Aleksića: „Čuli su se pucnjevi i bilo nam je jasno šta nas čeka“

Masakr nad kragujevačkim đacima u Drugom svetskom ratu desio se pre 74 godine, a jedan od retkih koji je preživeo masovno streljanje je čuveni glumac Mija Aleksić

Aleksić je tog fatalnog dana bio kod kuće i spremao se da krene u školu, međutim, majka je primetila da Nemci idu po kućama i odvode decu, pa ga je prestravljena molila da ostane kod kuće.

Hrabri Mija, koji je tada imao svega 17 godina, odlučno je preskočio kapiju i krenuo ka svojim drugovima koje su Nemci već odvodili.

mija-aleksic

Surovi nemački vojnici su tražili ljudsko meso, a decu su bajonetima gurali kako bi ih ubrzali. Na sve strane su čuo plač dece i žena i videle su se kolone ljudi, koje su se slivale u barake. Tamo ih je čekao kraj.

Čuli su se pucnjevi. Rafali… Bilo nam je jasno šta nas čeka. Video sam oca i majku u crnini za mnom. Velimir je pustio bradu, posiveo… Počeo sam da plačem. U sebi… Znači, tu je kraj – mislio je Mija.

U tom trenutku razne priče su se motale po glavi. Bio je obavijen crnim slutnjama.

Ne znam… Jedna potpuna praznina. Svedenost na ništa. Na mahove oštar bol: zašto da umrem? Strah od smrti, otpor… Pa onda, potpuna tupavost, apatija… Slike iz detinjstva, likovi roditelja, sestre, drugova… Film se lagano odvija, hteo bih da traje u beskraj. Zatim, zračak nade. Možda će nas pustiti, nekud oterati. Ovo je samo privremeno – sećao se Mija tog tragičnog dana.

Međutim, 21. oktobra, oko 19 časova, okupatorski vojnici su pozvali da izađu iz baraka. Celo Mijino i još jedno odelenje maturanata Druge muške gimnazije iz Kragujevca.

Na sveopšte iznenađenje, Nemci su im rekli da mogu da krenu kući. Da su pušteni.

Kad su ga videli na vratima kuće, Mijini otac i majka su bili u neverici. Oni su već prežaili svoga sina, obukli crninu i okačili njegovu crnobelu sliku na zid.

Ali ne. Mija je preživeo, ali je celog života pamtio ovu tragediju. Ona ga je godinama proganjala, ali Aleksić je uspio da postane jedan od najvedrijih ljudi koji su se ikad pojavili na glumačkoj sceni i da celu Jugoslaviju decenijama zasmejava do suza.

Izvor: Novi.ba


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273