Željko Bebek rasturio u Sava Centru: Ovo će Beograd dugo pamtiti i prepričavati

Legendarni pevač je, uz podršku sjajnog benda, ali i simfonijskog i tamburaškog orkestra, održao veličanstven koncert i pokazao da više nego uspešno odoleva godinama

Dugo, predugo je Beograd čekao Željka Bebeka, a kada ga je dočekao, dobio je koncert koji se, čak i uz neke sitnije zamerke, bez preterivanja može nazvati – vanserijskim!

Zeljko-bebek-1

Jedan od najslavnijih pevača bivše Jugoslavije je, verovali ili ne, tek sada, obeležavajući četiri decenije na estradi, u svojoj 70. godini održao svoj prvi veliki solistički koncert u srpskoj prestonici. U prepunom Sava centru je, za više od dva i po sata efektivne svirke, potvrdio ono što pažljivi pratioci njegovog “lika i dela” itekako dobro znaju – da je u fantastičnoj pevačkoj formi i da uz sebe ima impresivnu sviračku postavu.

Zeljko-bebek-5

Odabir pesama je, očekivano, predstavljao esenciju hitova – što iz perioda “Bijelog dugmeta“, što iz solo karijere. “Kad bi bio bijelo dugme” je očekivan i ubedljiv uvod, a odmah zatim Simfonijski orkestar iz Beograda prikazao se u punom sjaju u raskošnom klasiku “Sanjao sam noćas da te nemam“. Na red su ubrzo došli i solo hitovi – “Tijana” kad je na binu izašla iz publike devojka tog imena, “Gdje sam bio“…

Zeljko-bebek-4 (2)

“Na zadnjem sjedištu moga auta” bila je “okidač” da se publika potpuno opusti, ustane i raspleše. Več u prvom delu koncerta su se čuli solo klasici poput “Žute ruže“, “Oprosti mi što te volim“…

U vrhu duge liste saradnika koje je Bebek pozdravio bili su svi članovi “Bijelog dugmeta” uz posebno izdvojenog Gorana Bregovića.

Zeljko-Bebek-simfo

Poseban je pozdrav dobila i Mira Škorić, sa kojom je Bebek svojevremeno snimio duet. Nije Željko izostavio ni Boru Đorđevića, tekstopisca dva njegova solo hita – “Sinoć sam pola kafane popio” i “Gdje će ti duša”.

Mira-Skoric-Ruzica-bebek

“Sve će to, o mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš”, “Dabogda te voda odnijela”, “Ha, ha, ha (Svi marš na ples)“, pa naravno i “Bosanac” i “Ne spavaj mala moja”… Žanrovski zaista najraznovrsniji mogući presek karijere je Bebek napravio, a za kraj je imao i specijalnog gosta – Marka Zigmanovića, zvezdu novog pevačkog šoua “Nikad nije kasno“. Marko je, kao i u emisiji, sve oduševio pevajući, zajedno sa Bebekom “Sinoć sam pola kafane popio“.

Zeljko-Bebek-3

Ovu i još nekoliko pesama Željko je izveo dva puta, ali nije bilo mnogo onih koji su mu na tome zamerili. Isto to se odnosi i na petnaestominutnu pauzu tokom koncerta.

Zeljko-Bebek-2

Bebek je stvorio magiju, pokazao šta je znanje i klasa, i konačno se kao solista beogradskoj publici predstavio na pravi, impresivan način. Magiju su sve generacije osetile, a to najbolje ilustruje dečačić koji se, pred kraj, popeo na binu i bez greške sa Željkom otpevao “Gdje sam bio”.

Zeljko-Bebek-4

Posle ovakvog koncerta ostaje nada da će sledeći susret sa Željkom i ekipom, možda sad u svedenoj, bendovskoj varijanti, i da će se onda naći mesta i za razne druge njegove velike hitove koji sada nisu bili u repertoaru, pre svega prvi veliki solistički, “Mene tjera neki vrag”.

Autor: Milan Ćunković
Foto: Željka Dimić
Izvor: Telegraf


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273