Zbogom Legendo: umro je Dragan Nikolić

Dragan Nikolić preminuo je u 73. godini života, posle duge i teške bolesti. Sahrana i komemoracija povodom smrti slavnog glumca biće održana u ponedeljak, 14. marta.

dragan nikolic

Od velikog Dragana Nikolića kolege, porodica i prijatelji oprostiće se u Ateljeu 212. Komemoracija će biti održana u podne na velikoj sceni „Mira Trailović“.

Nikolić će biti sahranjen istog dana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Skup porodice i prijatelja je u 14, a početako opela u 14.30 sati.

 

Dragan Nikolić ili Dragoslav Živković

Zanimljivo je da je pravo ime Dragana Nikolića – Dragoslav. Rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu, a filmsku karijeru otpočeo je već u 21. godini, manjom ulogom u filmu „Pravo stanje stvari“. Tada je bio potpisan kao Dragoslav Nikolić, a ime Dragan nastalo je zahvaljujući greški u seriji „Dovoljno je ćutati“, gde su ga potpisali nadimkom koji ga je proslavio. Osim toga, njegovi preci prezivali su se Živković, ali je glumčev deda Radonja promenio porodično prezime u Nikolić, po svom pradedi Nikoli.

Prvu značajniju ulogu ostvario je u filmu „Kad budem mrtav i beo“ (1967) Živojina Pavlovića, ulogom sezonskog radnika labilnog morala koji na kraju gine. Za ovu ulogu je nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968.

Glumačko sazrevanje, sa nizom uspelih kreacija likova iz svoje generacije, donosi mu 1985. Oktobarsku nagradu grada Beograda za „kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik velikog psihološkog raspona“ (uloga nasilnika Gare u filmu „Život je lep“).

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od trideset filmova: ‘Horoskop’, ‘Bube u glavi’, ‘Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji’, ‘Mlad i zdrav kao ruža’, ‘Bez reči’, ‘Kičma’, ‘Nacionalna klasa’, ‘Ko to tamo peva’, ‘Gde cveta limun žut’, ‘Banović Strahinja’, ‘Sezona mira u Parizu’, ‘Nešto između’, ‘Balkan ekspres’, ‘Obećana zemlja’, ‘Poslednji krug u Monci’, ‘Original falsifikata’, ‘Zona Zamfirova’, ‘Ivkova slava’, ‘Pljačka trećeg Rajha’, ‘Porodično blago’…

Veliku popularnost kod mlađe publike doneo mu je lik Prleta iz filmova i televizijskih serija ‘Otpisani’ i ‘Povratak otpisanih’. Glumio je i u serijama: ‘Bolji život’, ‘Porodično blago’, ‘Jagodići’, ‘Budva na pjenu od mora’, ‘Selo gori, a baba se češlja’, ‘Turneja’, ‘Ono kao ljubav’, ‘Ranjeni orao’ itd.

Poslednji projekat snimio je pre dve godine. U pitanju su film i serija „Montevideo, vidimo se!“, gde je igrao lik Žila Rimea, predsednika FIFA.

Njegov stil glume obožavaoci su okarakterisali kao „Šmeker sa karakterom gospodina“.

Kao član Beogradskog dramskog pozorišta i Ateljea 212, tumačio je više od 20 uloga i izgradio uspešnu pozorišnu karijeru.

Atelje 212: Umro je najvoljeniji glumac bivše Juge

Pozorište Atelje 212 oglasilo se povodom smrti svog dugogodišnjeg člana. Za Nikolića kažu da je jedan od najvećih, najslavnijih i najvoljenijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije.

„Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, sa velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su: Džimi Barka, legendarni Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija, gradski vitez Urke… Dragan Nikolić je glumac bez koga se, posle više od stotinu briljantno odigranih uloga, u kojima je pokazao da u njegovom izražajnom registru ima mesta i za neznane nacionalne junake, romantične zavodnike sa građanskim ili polugrađanskim pedigreom, likove sa sumnjivog vrha i nesumnjivog društvenog dna – ne može ni zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost“, navodi se u saopštenju matične kuće Dragana Nikolića.

Pored toga, Gaga se istakao i u seriji šou programa ‘Obraz uz obraz’, zajedno sa suprugom Milenom Dravić, a bio je i voditelj kviza ‘Multimilioner’.

dragan nikolic i milena dravic

Sa Milenom ga je spojio film. Upoznali su se na snimanju „Horoskopa“ 1969. godine, a dve godine kasnije venčali. Njihov dugogodišnji brak zaključen je na neobičan način.

Naime, usred snimanja jednog filma, zamolili su reditelja da ih pusti na pauzu. Sa sobom su poveli i kumu Seku Sablić, otišli u opštinu Vračar i zaključili brak. Nakon venčanja vratili su se na snimanje i najnormalnije nastavili s radom. Milena Dravić je tek nedavno priznala da nemaju nijednu fotografiju sa venčanja, s obzirom na okolnosti. Dragan i Milena živeli su u skladnom braku sve do njegove smrti. Nisu imali dece.

Izvor: Alo
Foto: Damir Dervišagić, Zoran Lončarević, Dušan Milenković


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273