Zašto neke žene teže zatrudne od drugih

Trudnoća u teoriji zvuči kao jednačina bez ijedne nepoznate, međutim, situacija se znatno komplikuje u praksi.  Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je zabrinjavajuće rezultate – čak 12 odsto žena u Americi, starosti od 15 do 44 godine bori se sa neplodnošću. Udruženje za reproduktivno zdravlje navodi da samo pet do deset odsto žena ima problem sa sterlitetom iz nepoznatih razloga.

Dvostruki blagoslov: Slavne majke koje imaju blizance

Stručnjaci navode da su ovih pet razloga, ipak najčešci uzroci sterliteta kod žena.

GODINE

rodjendanska-torta-thinkstock

Ovo i nije iznenađujuća vest. Sa godinama menjaju se kvalitet i broj jajnih ćelija. 

– Žene između 20 i 24 godine su na vrhuncu plodnosti a nakon 40 godine ona naglo opada –  tvrde stručnjaci za akušerstvo i ginekologiju. Ono što doktore brine je hromozomska aberacija – promena u genomu koja obuhvata cele hromozome ili njihove delove.

Recept za dobar i kvalitetan san

Daunov sindrom kod beba čije su majke u četrdesetim godinama, značajno je učestaliji. Mada stručnjaci upozoravaju da su to opasne godine, trudnoća u četrdesetim ima svoje prednosti – žene su emocionalno zrelije i spremne da se posvete detetu.

ZAVISNOST OD NIKOTINA

pepeljara-Thinkstock

Opšte je poznat štetan uticaj duvana na zdravlje, ali otkrivene su i neke nove posledice koje ova loša navika može da izazove. Ako zatrudnite a pušač ste, rizik od spontanog pobačaja je veći. Dešava se da usled dejstva nikotina, posteljica počne da se odvaja od zida materice, što dovodi do prevremenog porođaja. Takođe, žene pušači ranije ulaze u menopauzu.

Kako da izbegnete zimski višak kilograma

KILAŽA

 kilaza-thinkstock

Istraživanja otkrivaju da su neplodnost i težina u neraskidivoj vezi. Upravo iz tog razloga lekari opominju žene koliko je važno da održe zdravu kilažu. Gojaznost, ali i manjak kilograma mogu da uzrokuju neplodnost, tvrde oni.  Masti imaju značajan uticaj na jajne ćelije pre oplodnje a mogu da onemoguće i  normalan razvoj u embrione.

Koje su navike ljudi koji se retko razboljevaju

TAJMING

calendar-thinkstock

– Ako želite bebu nije dobro da stalno budete zauzeti. Najbolje da imate odnose pre i oko ovulacije, što  je oko dve nedelje pre ciklusa. U to vreme pokušavajte stalno – poručuje doktor Ginzburg.

Klonite se stresnih situacija koliko god je to moguće. Poznato je da je uticaj stresa razoran jer on uzrokuje izlučivanje štetnih hormona koji slabe imunitet, otežavaju varenje ali i  ubrzavaju rad srca.

Tajna je u doručku: Evo zbog čega El Mekfirson i u 52. zovu “Telo”

ZDRAVSTVENE TEGOBE

doktor-Thinkstock

– Rizik od neplodnosti povećava endometrioza, poremećaj u kom tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju rasti izvan nje – navodi doktor Ginzburg. Sindrom policističnih jajnika predstavlja vodeći uzrok sterliteta, dodaje on.  Najčešći klinički simptomi ovog poremećaja su prekomerna telesna težina i neredovne ovulacije. Polno prenosive bolesti utiču na plodnost, zato korisitite prezervativ ukoliko niste u monogamnoj vezi.

loading...