Velika tuga: Ćerka Zorana Radmilovića preminula u 43. godini (foto)


Književnica Ana Radmilović, ćerka Zorana Radmilovića, preminula je sinoć u 43. godini.

Tužnu vest o preranoj smrti kniževnice objavila je njena koleginica Vida Crnčević Basara je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk.

“Moja i naša draga i divna Ana Radmilović preminula je sinoć, 7. februara, pred ponoć. Volim je zauvek”, napisala je ona na svom profilu.

Ana je rođena 1974. godinem u Beogradu, kao ćerka glumaca Zorana Radmilovića i Dine Rutić.

Završila je Dvanaestu beogradsku gimnaziju, a zatim je školovanje nastavila u Novom Sadu, gde je diplomirala glumu u klasi profesora Radoslava Milenkovića. Međutim, nije nastavila da se bavi glumom, već novinarstvom.

Radila je u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a u SO Zaječar je bila savetnik za kulturu i bila vlasnik preduzeća “Authentique”.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije je bila angažovana kao koordinator za kulturu i sarađivala s nezavisnim produkcijama na Kosovu i Metohiji. Izveštavala je sa Kosova i Metohije u preko dve hiljade tekstova i putopisa, pisala kolumne, radila intervjue i izveštaje za razne dnevne i nedeljne listove.

Pored pisanja romana i tekstova, napisala je nekoliko pesama za modernu operu “Narcis”, kompozitora Aleksandre Đorđević, a 2015. godine izvedena joj je poetska duodrama uz simfonijski orkestar, povodom stradanja Jevreja u logoru Staro sajmište, tokom Drugog svetskog rata, režirala jedan spot muzičke grupe KAL.

Prema motivima zbirke Zalažem se za laž snimljen je istoimeni film koji je režirala Andrea Lazić, posvećen Zoranu Radmilović.

Bila je član “Udruženja novinara Srbije”, a do iznenadne smrti živela je i radila u Beogradu.

loading...