UNHCR odao priznanje Usniji Redžepovoj

Predstavništvo UNHCR-a u Srbiji je izrazilo je danas saučešće zbog smrti Usnije Redžepove, velike romske umetnice i „simbola borbe Roma za njihova građanska prava i mesto u srpskom društvu“.

Njen angažman u humanitarnom radu i zauzimanje za rešavanje problema Roma u opasnosti da postanu lica bez državljanstva ostaće upamćeni među građanima Srbije,“ navodi se u saopštenju visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).

Kako se navodi u saopštenju, Usnija Redžepova bila je jedna od najglasnijih zagovornica upisa Roma u matične knjige rođenih, u okviru kampanje „Biandimaskolil“, koji je vodila ova organizacija, i u mnogim prilikama je pozivala ovu organizaciju UN i nudila dodatnu pomoć.

UNHCR navodi da u vreme kada dobija dodatna sredstva da bi pružila bolji odgovor na trenutnu izbegličku krizu, ta Agencija UN ne prekida niti smanjuje pomoć namenjenu licima bez državljanstva i interno raseljenim licima.

Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija će nastaviti da sarađuje sa Vladom u cilju sprečavanja apatridije i nalaženja trajnih rešenja za izbeglice iz BiH i Hrvatske i interno raseljena lica sa Kosova. Ovo je najbolji način da odamo počast svemu što je Usnija Redžepova ostavila za sobom“ izjavio je Hans Fridrih Šoder, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji.

Šoder je rekao da je u ovom trenutku pažnja javnosti usmerena na tranzit izbeglica iz Sirije i drugih zemalja kroz Srbiju i na humanitarnu operaciju čiji su oni korisnici, ali je dodao da ni jedan akter ne bi trebalo da smanji svoju podršku izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i interno raseljenim licima sa Kosova.

Izvor: N1


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273