Ulepšavate li se zbog sebe, društva ili da bi vas muškarci želeli?

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina “Lepota i Zdravlje”

Večito pitanje među ženama. Kada se jedna od nas dotera više nego što to čini uobičajeno, odmah se otvara pitanje: „Za koga si se sredila?”. Čini mi se da nekakvo nepisano pravilo kaže da bi svakog dana trebalo da nanosimo sličnu garderobu, stil, uvek se isto šminkamo, feniramo, na ravno, najčešće, ne menjamo često one ključne komade, torbu, cipele, kaput i rukavice, jer pri svakom odstupanju od šablona postoji bojazan da se stavi pod znak pitanja za koga se sređujemo. A drugo pravilo kaže da postoje tri odgovora: Zbog sebe, zbog društva i da bismo bile poželjne muškarcima? Zbog koga se vi sređujete?

Razmišljajući koji je “tačan odgovor” i da li postoji samo jedan, kao jedinstveno rešenje jednačine, ili baš kao i u matematici postoji više rešenja, odlučila sam da pitam i svoje koleginice. Ne nadajući se dobila sam dva različita odgovora.

Guliver/Getty Images

Maja, devojka koja svaki dan dolazi na posao sređena tip-top, što se kaže. Uvek su tu neke predivne suknje do kolena u jarkim bojama, aludurijaći na proleće i u zimskim danima, u kombinaciji sa svedenom rolkom ili bluzom, uzane čizme do kolena koje prate liniju lista. Uredni nokti, uvek sveže nalakirani, prirodno blago talasasta kosa. Kao i većina, i ona je često na meti gorepomenutog pitanja, čak se i njene drugarice iznenade kada je i vikendom vide sređenu. Da li je to nervira? Da! Ako mene pitate sa razlogom. Za koga se ona sprema? Kaže, za sebe, ali ponekad u podsvesti joj stoji društvena odgovornost, da bi pred drugima trebalo izgledati doterano. Potreba za sređivanjem se javila onog momenta kada je počela da radi, da se pojavljuje na mnogim događajima i manifestacijama. Takođe s razlogom.

loading...