Tajni sastojak za uspešnu govornu rehabilitaciju deteta

DOSLEDNOST je jedna od najvažnijih osobina koja donosi prevagu u različitim životnim izazovima sa kojima se susreću roditelji dece koja idu na govorno-jezičku rehabilitaciju. Zašto DOSLEDNOST mora da nam bude prioritet i u kojim ključnim oblastima, da bismo govorno-jezičku rehabilitaciju svog deteta učinili uspešnijom, pročitajte u nastavku ovog teksta.

Foto: Pixabay

Pod 1. DOSLEDAN tj. redovan rad sa profesionalnim terapeutom

Ako časovi sa terapeutom nisu redovni, ako se prave velike pauze, gubi se kontinuitet u radu što se najčešće odrazi na napredak deteta u govorno-jezičkom razvoju. Ma koliko to nelogično zvučalo, redovna rehabilitacija ume da bude pravi izazov. Ako za dete nema odgovarajućeg terapeuta u mestu u kom porodica živi redovna terapija zahteva česta putovanja sa detetom ili čak preseljenja dela ili cele porodice u drugi grad. Zatim, za redovne odlaske na terapiju neophodno je izdvojiti nekoliko sati u toku radnog dana. Često jedan od roditelja (najčešće majka) prestaje sa poslom, što opet nosi sa sobom neke druge izazove. Dešava se i da, zbog dobrog napretka deteta, roditelji odlučuju da više nije neophodno redovno posećivati terapeuta, u nekim slučajevima – prerano.

„Doslednost na duge staze uvek pobeđuje veliku snagu kratkog daha.“ Brus Li

Pod 2. DOSLEDNOST u načinu komunikacije

Ako neposredno okruženje Vašeg deteta pribegava alternativnim načinima komuniciranja sa detetom umesto korišćenja govora, vreme je da se poradi na ovoj temi. Najčešće su u pitanju bake i deke koji iz najbolje namere, da ne bi „mučili” dete da priča, popuste i sporazumevaju se sa detetom prirodnim gestom umesto govorom. U nekoj drugoj situaciji, sagovorniku može biti teško da razume još uvek nedovoljno razvijen u uvežban govor deteta pa pribegava naoko lakšim rešenjima koja bivaju kontra-produktivna na duže staze. A dešava se i da odraslima bude neprijatno što njihovo dete nosi aparate pa na javnim mestima izbegavaju da sa detetom razgovaraju već se koriste drugim metodama komunikacije. Ovde je posebno važno ostati čvrst, pobediti sebe i pokazati i drugima kako želite da se sa Vašim detetom komunicira. Dosledno insistiranje na jednobraznom načinu komunikacije zahteva unošenje dodatne energije i strpljenja od svih u okruženju, naročito u početnoj fazi rehabilitacije govora deteta, ali je neophodno za stabilan napredak deteta. U suprotnom, rizikujemo da se dete oseća zbunjeno i neuspešno, bez jasne ideje o tome šta se od njega očekuje.

„Doslednost u radu daje doslednost u rezultatima.“ Kristin Kejn

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

loading...