Šta je zajedničko svim mladolikim ženama?

Šta je zajedničko svim mladolikim ženama? Naučnici s Harvarda imaju odgovor, a njihovo istraživanje otkriva od čega zavisi hoće li vaša koža brže ili sporije stariti.

Istraživanje je obuhvatilo žene različitog životnog doba, a harvardski naučnici su ustanovili da oko 10 odsto žena znatno sporije stari od ostalih, a tim stručnjaka otkriva šta je zajedničko tim ženama.

Pokušajte i vi: Saveti supermodela Karli Klos za besprekoran izgled

Zanimljivo je da se nije pokazalo da su geni “krivi” za njihov mladalački izgled, već zapravo aktivnost gena koja zavisi o starosnom dobu osobe, godišnjem dobu i bioritmu. S godinama, aktivnost gena se smanjuje, što smanjuje proizvodnju kolagena, odnosno ubrzava starenje kože.

Male tajne besprekornog izgleda Nine Badrić: Za lepotu je važan i osmeh

Međutim, istraživanje je pokazalo, prenosi Grazia.hr, da se na ovaj proces može uticati, i to životnim navikama i navikama u nezi kože.

Ova tri faktora mogu uticati na aktivnost gena, a koja su zajednička svim ženama iz onih srećnih 10 odsto.

1. Korišćenje krema sa zaštitnim faktorom

Oko 78 odsto žena koje je istraživanje svrstalo u grupu koja sporije stari redovno koristi kreme s SPF faktorom. Takođe, 35 odsto žena koje su izbegavale sunčanje su sporije starile.

2. Hidratacija

Žene koje su rekle da nemaju suvu kožu pokazivale su manje znakova starenja kože. I iako je ovde ulogu odigrao njihov tip kože kao i sredina u kojem žive, pokazalo se da je važnije to što su ne samo koristile hidratantna sredstva, već i to što su pile dovoljno tečnosti. Dakle, jedna od najvećih tajni mladolikog izgleda jeste u hidratantnoj kremi i u tome da pijete mnogo vode tokom dan.

3. Pozitivan stav prema sebi

Treći faktor koji su naučnici uočili je pozitivan stav prema sebi koje mladolikije žene neguju. Ovaj faktor je zabeležen kod 30 odsto ispitanica čija je koža sporije starila. I zato nemojte više biti strogi prema sebi i naučite voleti sebe. Sada imate jedan razlog više za to.

loading...