Spomen soba Sonji Savić: stara violina, rukopisi i scenarija…

Plačem i radosna sam u isto vreme. Tugujem za Sonjom, a srećna sam jer znam da će na ovaj način biti sačuvana od zaborava – kaže Mikaina, majka Sonje Savić.

 

 

 

 

669871_sonja-savic-01-foto-vladislav-mitic_ff
Foto: Vladislav Mitić

U rodnoj kući Sonje Savić u Donjoj Gorevnici kod Čačka otvorena je rekonstruisana spomen-soba posvećena ovoj svestranoj umetnici i zvezdi jugoslovenske kinematografije. U postavci se nalaze samostalni alternativni filmski i video radovi, ali i fotografije iz ličnog albuma i mnogobrojna filmska priznanja, među kojima dominiraju pulska Zlatna arena i nagrada festivala u Veneciji za ulogu u filmu „Život je lep“ iz 1985. godine.

Na jednom stolu razastrti su rukopisi Sonjinih nedovršenih scenarija. Na drugom kraju sobe stoji klavir, na koji je položena violina. Ta violina za Mikainu Savić ima posebnu emotivnu vrednost.

Moja Sonja je završila nižu muzičku školu u klasi Tripa Simonutija. Divno je svirala, imala je izuzetan sluh. Bila je veoma talentovana za muziku i verovatno bi nastavila da svira da nije otkrila magiju glume.

669875_spomen-soba-sonje-savic200915ras-foto-vladimir-nikitovic-05_f

Jedva suzdržavajući suze, Sonjina majka priznaje da joj je teško da živi u kući punoj uspomena na pokojnu ćerku. Otkriva da njene kolege retko svraćaju.

669873_spomen-soba-sonje-savic200915ras-foto-vladimir-nikitovic-03_f

Bili su samo Brstina i Cvele. Često mi je pred kraj života govorila da su na filmu zavladali klanovi i nepotizam. Žalila se da ne može da dobije ulogu – priseća se Sonjina majka, koja vodi računa o porodičnom imanju u Donjoj Gorevnici.

669874_spomen-soba-sonje-savic200915ras-foto-vladimir-nikitovic-04_ff

669872_spomen-soba-sonje-savic200915ras-foto-vladimir-nikitovic-01_f

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović najavio je da će do sledećeg septembra u kući Sonje Savić biti formirana videoteka od njenih šezdesetak igranih filmova. On je veliku glumicu nazvao jednom od najoriginalnijih ličnosti kinematografije bivše Jugoslavije.

Sonja Savić preminula je u Beogradu 2008. godine.

Bila je ledolomac
Reditelj Miša Radivojević, u čijem je filmu „Živeti kao sav normalan svet“ Sonja započela zvezdanu karijeru, predložio je da se jedno ćoše u Čačku preuredi u obliku pramca broda ledolomca. – Ona je bila pravi ledolomac, čitav život je prkosila. Odbacila je sve konvencionalne vrednosti. Mogla je da bude spektakularan primerak u mejnstrimu mnogih evropskih kinematografija, ali je odabrala teži put. Ona se suprotstavila – naglašava Radivojević.

Autor, foto: Vladimir Nikitović
Izvor: Blic


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273