Sedmi studijski album Dubioze kolektiv dostupan besplatno

“Happy Machine”, sedmi studijski album Dubioza Kolektiva službeno je objavljen 5. februara na njihovom web siteu, odakle se može besplatno preuzeti.

Gotovo tri godine nakon “Apsurdistana” Dubioza je objavila novi album zbog kojeg je njihov web site-a, s kojeg se može besplatno skinuti, padao nekoliko puta zbog opterećenosti servera.

Inspiraciju za “Happy Machine” grupa je crpila iz događaja u protekle dve godine – od protesta u istanbulskom Gezi parku (“All Equal”), hapšenja osnivača The Pirate Baya (“Free.mp3”), sirijske izbegličke krize i sramotnog evropskog odgovora na nju. Album donosi saradnje s Manu Chaom, Benjijem Webbeom iz Skindreda, talijanskim trubačem i pevačem Royem Pacijem, Punjabi artistom imenom BEE2, katalanskim ska-rumba bendom La Pegatina i Džambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pesme su napravljene na engleskom, španskom, italijanskom i punjabi jeziku.

Šta je “Happy Machine”? “Sretna mašina” je, jednostavno rečeno, balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna “vatrena voda” pravljena je u brojnim selima u celoj regiji. Dedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje… Ispijanje sveže vruće rakije direktno iz “Sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primerom opisano u videu “No Escape”). Međutim, poslednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namenjenih za nekomercijalnu, ličnu upotrebu. To je, svakako, pretvorilo mnoge obične porodice u kriminalce. “Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti ‘Sretnu mašinu’ pa smo stavili plan na cover albuma.”

“Happy Machine” je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja i borbe običnih ljudi brane te slobode od bezobzirnih otimača. “Čak i ako ne uspijemo, barem imamo ‘Sretnu mašinu’ da u njoj utopimo svoju tugu”.

Izvor: BalkanRock


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273