Sećanje na Tomu Zdravkovića: 24 godine od smrti legendarnog pevača

Danas se navršava tačno dvadest i četiri godine od smrti legendarnog pevača narodne muzike, kompozitora i pesnika Tome Zdravkovića.

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. godine u Aleksincu, ali se ubrzo, posle rođenja, sa roditeljima preselio u Pečenjevce, u blizini Leskovca. Preminuo je 30. septembra 1991. u svojoj 54. godini. Iza sebe je ostavio suprugu Gordanu, sina Aleksandra i ćerku Žaklinu. Snimio je 11 albuma, najviše tokom osamdesetih godina, a njegovi hitovi su odavno postali evergrin. Pesme kao što su „Da l’ je moguće“, „Dotak’o sam dno života“, „Kafana je moja sudbina“, „Branka“, „Prokleta nedelja“ i mnogie druge, obeležile su srpsku narodnu muziku i bez njih se ne može zamisliti nijedno pravo veselje.

Toma Zdravković se pojavljuje u ulozi pevača u dva filma Balkan Ekspres 1983. i Bolje od bekstva 1993 i dve TV serije Doktorka na selu 1982. i Bolji život 1987.

Autor: Jelena Blažić
Izvor: Svet Plus


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273