Warning: mysqli_query(): (HY000/1194): Table 'wp_links' is marked as crashed and should be repaired in /home/nostalgija/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1942

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/nostalgija/public_html/wp-includes/wp-db.php:1942) in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/srbtranslatin/srbtranslatin.php on line 213
Remasterizovan album „Dum dum” grupe Ekatarina Velika | Nostalgija.com

Remasterizovan album „Dum dum” grupe Ekatarina Velika

Slušaoci će, u kvalitetnijem zvuku, moći da slušaju pretposlednji studijski materijal EKV-a, uz bonus pesmu sa nastupa u Prištini

Remasterizovano izdanje albuma „Dum dum” grupe Ekatarina Velika, za koje su bili zaduženi Dušan Ercegovac i Vlada Negovanović, biće uskoro objavljeno u izdanju „Maskom rekordsa”. Posle izdanja „Iznad grada”, remasterizovanog snimka poslednjeg koncerta benda Milana Mladenovića u Beogradu 1993, slušaoci će biti u prilici ponovo da slušaju, u kvalitetnijem zvuku, pretposlednji studijski materijal EKV-a. Publiku na ovom izdanju očekuje i iznenađenje – bonus pesma, sa akustičnog nastupa grupe u Prištini iz 1994. godine.

Jugoslavija je u 1991. ušla bitno uzdrmana, a EKV je, suprotno očekivanjima, nastavio sa radom i za PGP RTS objavio album „Dum dum”. Motive za nove pesme Mladenović je nalazio u realnim životnim surovostima. U pesmi „Idemo” proročki je pevao: „Nismo znali da je kocka bačena; nismo znali da je srušen most; reka blista ispod čizama; čista voda malo krvava…”

EKV-DUM-DUM-cover

U snimanju albuma u Studiju M u Novom Sadu učestvovali su Milan Mladenović (glas i gitara), Margita Stefanović (klavir, klavijature), Marko Milivojević (bubnjevi), bas-gitaru svirali su Bata Božanić i Dušan Petrović, a prateće vokale pevala je Tanja Jovićević, koja je često sarađivala sa bendom.

U prikazu ploče „Dum dum”, muzički kritičar Petar Janjatović je napisao: „Pred rat, 1991, izlazi album ’Dum dum’. Na omotu Milan sa srebrnim pištoljem uperenim u slepoočnicu. Za njega, koji je rođen u Zagrebu, kao klinac živeo u Sarajevu, a ključne stvari doživeo u Beogradu, umiranje jedne zemlje je sigurno bilo veoma bolno. Album ’Dum dum’ je stigao u vreme kada je rok muzika postala marginalna stvar. Pesme ’Zabranjujem’, ’Glad’, ’Hladan’, ’Bledo’, više nisu imale do koga da dopru”.

Album je, uprkos trenutku u kome je objavljen, prodat u tiražu od 80.000 primeraka, što je za rok ploču u to vreme bio sjajan uspeh.

Grupa EKV iznikla je iz zenita beogradske alternativne scene i nastala kada je grupa Šarlo akrobata krenula u potragu za novim zvukom. Katarina Druga bila je 1982. neobičan gradski bend koji je osvajao simpatije snagom i emocijama na nastupima po gradskim klubovima. Od 1984. do 1989. EKV je objavio pet studijskih albuma, među kojima i, prema mnogima, njihov najbolji album „Samo par godina za nas” (1989). Poslednju ploču „Neko nas posmatra” objavili su 1993. a već naredne godine Milan Mladenović je preminuo. Bojan Pečar umro je četiri godine kasnije, a Margita Stefanović 2002. godine.

Izvor: Politika


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273