Prvo veče Dža ili Bu-ove posete Nišu

Beogradski pank-rok sastav Dža ili Bu je sinoć u niškom klubu Black stage podsetio još jednom na najveće hitove i prikazao presek pesama benda koji je postavio sebi možda jedno od primarnih mesta u nezvaničnoj srpskoj pank kući slavnih.

Karte su unapred bile rasprodate te publika, kojoj ni evidentno tesan prostor jednog od preostalih niških andergraund stecišta, kao ni čekanje usled kašnjenja nije smetalo, otpratila je svaku pesmu zajedno sa članovima benda. Nesumnjivo je da su tačno dve godine od poslednjeg koncerta na niškom sajmistu sasvim dovoljne da okupe Nišlije verne panku, kao i goste iz drugih gradova oko ugođaja kakav pruža Dža ili Bu, gde su se mogle čuti i neke od novih pesama sa sedmog albuma – “Sedma sila” čije se snimanje privodi kraju.

Hit kakav je “Drug Tito“, iz 1993. godine već na samom početku nadahnuo je posetioce koji su uz bend odrastali, a, ništa manje ni ostale, dosta mlađe posetioce, koji su zdušno pevali naslove, nadolazećih pesama kao što su: “Rizik” ili “Beskrajan pad“. Malo zbunjenosti doneo je kratki prekid svirke zbog tehničkih problema sa bubnjevima, no, nakon što je problem rešen nastavilo se sa pesmama poput “Put“, “Hajde“, a utisak je da su se posetioci izrazito obradovali pesmi “Ustani i kreni” iz 1996. godine da bi potom prostorom zavladala krajnje pozitivna energija uprkos teškoj tematici kojom se Beograđani bave. Zapravo, zavladao je “Stampedo” koji je horski i ispraćen i delovao kao poziv na neizbežnu šutku. Sa ništa manje žara ispraćene su i numere “Metak“, “Zid“, “Rasprodaja” iz 2007. godine, nastale nakon privremene pauze koju su momci sa Vračara napravili nakon bombardovanja devdesetdevete.

Frontmen grupe Nebojša Simeunović Sabljar je podizao masu svojim prepoznatljivim vokalom i nonšalantnošću pride, te uz simpatične komentare uspostavljao fenomenalnu interakciju s publikom. Dejan Milojević Kid za bubnjevima, Igor Panić i Vladan Vasiljević sa gitarama i Vladimir Markoš na bas gitari činili su dobro uvežbanu muzičku podlogu pesmama koje se ne mogu nazvati prizemnim. Da, pesma “Večna lovišta” je naročito uzdrmala publiku, smeštena u bis imala je ulogu da privede događaj kraju, no ovacije aplauza i povika izazvale su još jedan bis gde je otpevana omiljena pesma “Osnovna škola“.

Posetioci su sinoć bili u prilici da kupe majice sa novim dizajnom, bedževe i diskove, a to ćete moći i večeras da učinite jer sledi još jedno veče za pamćenje sa Dža ili Bu.

Setlista:
Drug Tito
Dobre stvari
Rizik
Baksuzan dan
Beskrajan pad
Fliperaš
Put
Hajde
Glumac
Najjači samo ostaju
Ustani i kreni
Stampedo
Neki drugi grad
Zauvek
Odiseja
Rasprodaja
Zid
Metak
Aljaska
Droga i mladi
Gole istine
Vip
Drugovi
Večna lovišta
Staljin

Autor: Ana Stamenković
Foto: KtD
Izvor: BalkanRock


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273