Otvoren legat Ružice Sokić

U Jugoslovenskoj kinoteci svečano otvoren legat velike glumice Ružice Sokić. Igrala je male ljude, sa margine, saosećala je sa njima, a publika je to volela

ruzica_620x0

Plakati iz filmova, fotografije iz brojnih uloga, skulpturalni simboli filmskih nagrada, plakete, priznanja, video-kasete, novinski članci, samo su deo filmske građe u legatu glumice Ružice Sokić (1934 – 2013), koji je svečano otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci.

Legat je nastao u saradnji sa fondacijom koja nosi ime jedne od najznačajnijih glumica srpskog i jugoslovenskog filma i pozorišta, a njegovom otvaranju prisustvovale su brojne kolege, poštovaoci i prijatelji, među kojima su bili reditelji Goran Marković, Milan Jelić, Nebojša Bradić, kompozitor Zoran Simjanović, dirigent Darinka Matić Marović…, kao i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

Kako je izjavio v. d. direktora Kinoteke Radoslav Rale Zelenović zahvaljujući Miroslavu Lukiću, suprugu Ružice Sokić, ovaj legat je ponos institucije koja čuva kulturno nasleđe.

Cenimo što ste nam poverili ono što je vama bilo dragoceno, da to čuvamo i da predstavljamo sledećim generacijama koje dolaze. Ružica je bila osobena glumica, imala je svojevrstan stil komike, igrala je male ljude, sa margine, saosećala je sa svojim likovima, a publika je to prepoznavala i volela – istakao je Zelenović otvarajući legat.

Predsednica Upravnog odbora Fondacije Ružica Sokić, glumica Vesna Stanković, podsetila je da je Fondacija osnovana na Lukićevu inicijativu pre godinu i po dana sa ciljem da čuva uspomenu na slavnu glumcu, ali i da podrži mlade talente.

Cilj fondacije je i da razvija osnovna načela ljudske solidarnosti, humanosti i plemenitosti, da podstiče i nagrađuje stvaralaštvo darovitih umetnika i studenata pozorišnih i filmskih akademija i drugih srodnih umetnosti. Ružica je bila izvanredna osoba, i to ne sme da se zaboravi. Fondacija je preuzela odgovor nost da se njeno stvaralaštvo, koje je trajalo duže od pola veka, ne zapostavi – izjavila je Vesna Stanković.

Od glumice koja je bila omiljena među kritičarima, publikom, kolegama, novinarima, ostalo je upamćeno i kako je „oslikala“ glumački svet.

„Pisci, slikari, kompozitori žive za večnost, njihova dela ostaju. Glumac živi za trenutak, i to za ovaj trenutak, i ako ga propusti, nije ni postojao. Glumac traži tako malo, samo aplauz, jer od aplauza jedino i živi“.

Autor: R. Radosavljević
Izvor: Novosti


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273