Nesrećna ljubavna priča Lenke Dunđerski i Laze Kostića sada i u pozorištu

Pozorišni komad Zorana Subotičkog o ljubavnoj drami Lenke Dunđerski i Laze Kostića, “Od raja do beznjenice”, premijerno će biti izveden u Beogradu 10. februara u 19h u Ustanovi “Gvarnerius”.

Lepota opevana u pesmi: Ko je bila Lenka Dunđerski

“Od raja do beznjenice” (beznjenica, kovanica Laze Kostića – život bez nje) je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o nesrećnoj ljubavi pesnika Laze Kostića i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, ćerke jednog od najbogatijih ljudi Austro-Ugarske carevine, Lazara Dunđerskog.

Drama je postavljena kao trougao odnosa između Laze i Lenke, Laze Kostića i Lazara Dunđerskog, Lenke i njenog oca. Tekst je zasnovan na faktima, ali je daleko od hronike. U prvi plan je stavljena emocija koja povezuje ova tri lika.

Tamara Aleksić: Posle uloge Lenke više neću biti ista

Predstava se igra isključivo u dvorcima, salonima i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja. Nastala je na Fantastu, dvorcu Bogdana Dunđerskog i sastavni je deo jednog šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih” čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine u ovom njenom delu.

Igraju: Jovana Radovanović (Lenka Dunđerski), Ervin Hadžimurtezić (Laza Kostić) i Miodrag Petrović (Lazar Dunđerski). Tekst i režiju potpisuje Zoran Subotički.

“Gvarnerius”, Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije nalazi se u Džordža Vašingtona 12 u Beogradu.

loading...