“Na mlečnom putu” pred gledaocima širom zemlje: Kusta i Monika otvaraju FEST

Film “Na mlečnom putu” scenariste i reditelja Emira Kusturica svečano će 24. februara otvoriti ovogodišnji 45. FEST, a već od 25. februara moći će da ga vide i gledaoci širom zemlje, saopštili su danas producenti.

Ostvarenje našeg proslavljenog režisera, koje je imalo svetsku premijeru na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji (nagrada publike “Mladi zlatni lav”), biće prikazano na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu van tamičarskog programa, a zvezda filma glumica Monika Beluči svečano će otvoriti ovogodišnju manifestaciju.

Film prati priču o životu jednog čoveka u tri različita životna perioda: o vremenu koji je proveo kao srećni mlekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i svoje zemlje.

“Režirao sam savremenu bajku i u isti mah sve ovo bilo je jednako uzbudljivo kao bilo koji drugi film koji sam napravio. U ovom filmu otkrio sam lepotu i otkrio sam intenzivne, ljudske svetove. Na mlečnom putu je nastao iz mnogih slojeva moga života. Ako bih mogao da uporedim svoj doživljaj filma nekada i sada, ovog puta bih se pomnije zagledao u prapočetak”, rekao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, u različitim fazama njegovog života film je postojao kroz dijalog sa drugim umetnostima, književnošću, slikarstvom i tako dalje.

“Ovog puta pratio sam pravolinijsku putanju u razvoju filma unutar čistote filmskog jezika. Dok sam snimao Na mlečnom putu, život mi se skoncentrisao na taj film. Bio je to dug proces i moj pristup snimanju je bio u skladu s mojom filozofijom i mojim odnosom prema prirodi i onome što ljudi zaista misle o životu”, otkrio je Emir Kusturica, koji ovoga puta tumači i glavnu mušku ulogu.

Partnerka mu je glumica Monika Beluči, a u filmu igraju i Sloboda Mićalović i Predrag Miki Manojlović.

Film je snimljen u koprodukciji “BN Films”, “Pinball London”, “Rasta Internacional”, a domaći distributer je “Filmstar”.

Dan nakon svečane beogradske premijere film će naći na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije i Crne Gore.

loading...