Ljubiša Samardžić o Vrućem vetru: Moja ideja je bila da Čkalja glumi Firgu

Reditelj Aca Đorđević je na moj predlog vrteo glavom i rekao: „Pa on je prava zvezda.“ Ja mu kažem: „Dajte mu da pročita tekst, pa vidite njegovu reakciju.“ Sutradan se Čkalja pojavi na televiziji, kaže čuveni Šurda

49110_18-ljubisa-i-ckalja-1_f

Poslednja epizoda čuvene domaće serije „Vruć vetar“, koja se reprizira 14. put na RTS, prikazana je u sredu uveče, a glavni junak ovog kultnog ostvarenja Ljubiša Samardžić samo za Informer priseća se kako je pre 35 godina bilo na snimanju.

Legendarni Šurda otkriva da je on predložio reditelju Aleksandru Đorđeviću da baš nezaboravnom Miodragu Petroviću Čkalji ponudi ulogu ujka Firge. Đorđević je sumnjao da će jedna od najvećih zvezda bivše Jugoslavije prihvatiti da glumi u „Vrućem vetru“, ali se na kraju ispostavilo da je Ljubišina ideja bila pun pogodak.

49113_18-ljubisa-samardzic-fraj_f

Kada sam pročitao tekst, ostao sam egzaltiran. Rekao sam Aci Đorđeviću i Siniši Paviću da, i pored filmova koje mi nude, „eto mene kao Šurde u seriji“. Počeli smo da govorimo o partnerima. Iznebuha, predložio sam da Čkalja igra Firgu. Aca vrti glavom i kaže: „Pa on je prava zvezda.“ Ja mu kažem: „Dajte mu da pročita tekst, pa vidite njegovu reakciju.“ Sutradan se Čkalja pojavi na televiziji. Otvarajući vrata, kad me ugleda, smejući se i vrteći glavom reče: „Lele, lele, Ljupče! Al’ ti je pala kašika u med.“ Prolomio se smeh.

49108_18-ckalja-i-surda_f

Scenarista Siniša Pavić smatra da je serija „Vruć vetar“ stekla uspeh zahvaljujući liku Šurde, koji ste vi tumačili. Slažete li se s njim?

U ovakvoj seriji se deli uspeh na sve koji su uneli jednostavnost, životnost, iskrenost, prirodnost, što je cilj i suština lepote stvaralaštva. Milina je bila igrati sa takvim asovima. Nažalost, mnogih više nema. Ostali smo samo Siniša, Vesna i ja!

Pavić takođe misli da ste imali težak zadatak jer je vaš lik nosio devedeset odsto serije…

Posle uspeha o teretu se ne govori. Tih godina imao sam iza sebe brojne filmove, uspehe, zanat u džepu, a posebna ljubav mi je bila komedija. Ostalo mi je da iz pijeteta svima kažem hvala, ne samo Siniši i sjajnom Aci Đorđeviću već i celoj glumačkoj ekipi – Čkalji, Radmili, Bori, Žiki, Vesni, koji su dali srce na dlanu.

49112_18-ljubisa-i-vesna_f

Serija „Vruć vetar“ je postavila rekord po broju repriziranja jednog domaćeg ostvarenja. Čime to i danas osvaja publiku?

Serija je rađena s nesvakidašnjom vedrinom i srcem. Svako od mojih kolega je, a bilo ih je za divljenje, uneo svoj dar, domišljatost. A pošto su svi s „južne pruge“, sem Vesne, pogodili su šarm, osobenost i mentalitet juga Srbije. Nije čudo da se danas na ulicama ponavljaju dijalozi iz serije jer niko nije tako uspešno obojio mentalitet juga kao Siniša Pavić.

Mislite li da će vas uvek pamtiti kao legendarnog Šurdu?

Šurda ima svoje ne baš malo mesto. Mali broj gledalaca pamti da sam za Šurdu, 1982. godine, na najvećem evropskom televizijskom festivalu, dobio „Gran-pri Telekonfronte“ kao najbolji glumac Evrope. Nagradu mi je predao Ljuba Radičević, glavni urednik televizije tih godina.

Autor: N. Šašić
Izvor: Informer


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273