„Lajbah“: Nerazumni vladaju svetom

Sa slovenačkom grupom o beogradskom koncertu, istorijskom nastupu u Pjongjangu… Heroji su danas obični ljudi. Javnost treba razdrmati

Kontroverzni slovenački bend „Lajbah“ posle godinu i po nastupiće ponovo u Beogradu, 9. decembra u „Mikser hausu“. Članovi avangardnog sastava, koji je u avgustu ušao u muzičku istoriju kao jedini bend sa Zapada koji je nastupio u Severnoj Koreji, spremaju više od svirke i žele da na jedinstveni način iskažu svoj umetnički izraz. Članovi „Lajbah“ insistiraju na tome da intervjue daju kao grupa, a ne pojedinačno, a za „Novosti“ su pričali o revolucionarnom koncertu u Pjongjangu, zbog čega neprestano već 35 godina izazivaju javnost, herojima, vođama, „Ramštajnu“ i ceni koju su, kao jedini jugoslovenski bend koji je napravio svetsku karijeru, morali da plate.

Na pitanje šta beogradska publika može da očekuje u sredu na koncertu, „Lajbah“ za naš list odgovara:

– Nema smisla da uopšte dolazimo i radimo koncert ako moramo sve da otkrijemo unapred. Neka publika taj užitak oseti sama, pa možda otkrije i nešto za šta ni sami ne znamo da imamo. Uostalom, publika nam nije jednolična, ako bi bila takva, to bi značilo da nešto sa nama nije u redu.

* Kakvi su vam utisci sa letošnjeg koncerta u Severnoj Koreji?

– Bilo je nadrealno. I fantastično. U publici je bilo i stranaca, koji su posebno zbog tog nastupa došli iz celog sveta i kasnije tvrdili da je to bio najvažniji koncert kome su ikad prisustvovali.

* Stekao se utisak da su posetioci bili prilično statični?

– Pa i nismo baš svirali neki rokenrol ples. Domaća publika, kojoj je „Lajbah“ bio potpuno stran, veoma je kultivisano i suzdržano pratila koncert, a na kraju nas je, ipak, nagradila stojećim ovacijama. A možda su bili samo veseli jer je koncert bio gotov.

* Kako je došlo do nastupa u Pjongjangu?

– Ideja je potekla lane od našeg sledbenika, norveškog umetnika i aktiviste Mortena Travika, koji je već imao uspostavljene kulturne veze sa Severnom Korejom. Dogovorili smo se prvo da nam režira spot za pesmu „The whistleblowers“. Taj video pokazao je predstavnicima ministarstva kulture u Pjongjangu, što je bilo polazište za pregovore o nastupu. Uskoro smo dobili službeni poziv iz Severne Koreje, od njihovog Komiteta za kulturnu razmenu. Ostalo je već stvar istorije.

* Šta biste rekli njihovom lideru Kim Džong Unu da ste ga upoznali?

– Pitanje je ko je u toj državi, zaista, pravi lider, ali to mu svakako ne bismo rekli.

* Ko su danas heroji, a ko vođe?

– Heroji su danas obični ljudi koji, uz sav svoj strah, pronalaze snagu da beskompromisno praktikuju etiku ljudskosti. A vođe su oni koji znaju da slede i slušaju, i imaju mudrost da prepoznaju i kanališu snagu običnih ljudi.

* I dalje aktuelni album „Spektra“ objavili ste godinu pre nego što se u bioskopima pojavio istoimeni film sa tajnim agentom 007?

– Da, to je još jedan dokaz da Džejms Bond nije više ispred vremena i da ga je njegova vlastita mitologija pregazila, a mi smo dobili najduži spot za naš album.

* Zbog čega ste neprestano izazivali javnost i establišment? Kakvu ste reakciju očekivali kada ste, na primer, 1995. u Sarajevu i Zagrebu izvodili „Marš na Drinu“?

– Smatramo da je javnost potrebno drmati, a establišment rušiti, pa čak i u najlošijim vremenima. Kad smo usred okupiranog Sarajeva, uz naoružanu bosansku vojsku u dvorani Narodnog pozorišta svirali „Marš na Drinu“, moglo se svašta očekivati, ali je publika u prepunoj sali prihvatila pesmu sa bučnim aplauzom, a neki čak i sa suzama u očima. U Zagrebu suza nije bilo, ali nije bilo ni protesta.

* Svet se suočava sa terorizmom Islamske države, Evropa podiže zidove zbog hiljada migranata koji svakodnevno stižu. Kuda to vodi?

– To vodi slobodi. Nije sloboda život bez granica, bez ograničenja i bez straha. Sloboda je u srcu i u glavi. Sve ostalo je samo iluzija slobode.

* Mnogi kažu da je ovo kraj sveta koji znamo?

– Bilo je mnogo sličnih i napetijih situacija u istoriji posle 1945, naročito za vreme Hladnog rata. Statistika govori da se u svetu konstantno vodi oko 50 ratova. Rat u Siriji momentalno je najozbiljniji. Pitanje je da li će ikada opet doći do oružanog konflikta svetskih dimenzija. Ono što bi se danas moglo opisati kao treći svetski rat je sveprisutno ekološko zagađivanje sveta, koje prouzrokuje katastrofalne posledice.

* Ima li nade da razum, ipak, prevlada?

– Za to nema mnogo mogućnosti jer celokupan ljudski progres svakako zavisi od nerazumnih ljudi.

* Kako vam izgleda muzička scena na prostoru bivše Jugoslavije?

– Iskreno, nemamo pojma, ne razumemo se previše u popularnu muziku i otkad postoji internet površno pratimo tu scenu. Sigurno ovde ima interesantnih stvari, kao uvek.


 

GLAVAŠ KAO PLAGIJATOR

* DA li ste tužili Branimira Glavaša jer je njegova ekstremistička stranka HDSSB neovlašćeno koristila vašu pesmu „Geburt einer nation“ u promotivnom filmu o novoosnovanoj paravojnoj formaciji „Slavonska sokolska garda“?

– Nismo, jer je ta stranka odmah priznala svoju grešku i ponudila da plati cenu koju smo tražili, odnosno, zastupnici naših prava za Hrvatsku.

Autori: Vesna Pantelić, Slavica Dobrosavljević
Izvor: Novosti
Foto: KtD


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273