Kusturica završio snimanje „svog političkog testamenta“

Posle 50 nedelja snimanja na lokacijama od Hercegovine i Zelengore do Andrićgrada, 5.000 statista i 800 eksplozija, Emir Kusturica je završio snimanje filma „Na Mlečnom putu“, za koji kaže da je njegov politički testament.

Kada kažem politički testament, mislim na jedno potpuno gubljenje iluzije šta je bio taj rat, potpuno gubljenje iluzije i ideje o humanitarnom pravu kao nečemu što je nametnuto kao ideja da se bombardovanjem pravi mir, što je najanoviji izum. I na jednu krizu koja je zahvatila zapadnu civilizaciju i koja se sada razrešava na Bliskom istoku. Sedam zemalja su oni opustošili, sedam zemalja ostavili u ruševini„, istakao je Kusturica.

Objašnjava da je film „Na Mlečnom putu“ njegov politički testament u smislu teorije koju je izvukao iz priče jednog Rusa da je zapadna demokratija propala zajedno sa propašću Sovjetskog Saveza.

Jer, dok je postojao Sovjetski Savez, zapadne države su unutar svojih sistema morale da dokazuju da su demokratske, a kako je pao Sovjetski Savez, kako je pao berlinski zid, pred njima nije ostalo više ništa što su morali da ispunjavaju„, rekao je Kusturica u Andrićgradu gde je u četvrtak snimio poslednje kadrove.

Na pitanje šta će Zapad i Holivud reći na ovakav predtekst njegovog novog filma, Kusturica poručuje da ga „savršeno baš briga“.

Imam skoro izmontiran film. Ima mnogo optičkih trikova, još mnogo, mnogo rada. Moja je vera da možemo stići za Kan, ali ako ne stignemo, čekamo sledeću godinu„, rekao je Kusturica.

Kaže da njegov novi film ima uzbudljivu lepotu, uzbudljivu priču, jedan bajkovit i jedan krajnje realističan nivo.

Sve što mi je preostalo ispod kože i izvan kože, sve što sam imao, dao sam za ovaj film. Ovo je priča o moralu, priča o veri i priča o uverenju, što je danas zaboravljena kategorija. Kad danas radiš tako nešto onda je potrebno da ne podležeš samoobmani i da za neki kadar koji nije dobar kažeš da je dobar, za neku scenu koja nije do kraja razrađena da kažeš da je dobra, da ćeš je popraviti trikovima, u montaži muzikom. Ovde se nisam time bavio, ovde nema takvih trikova„, ističe reditelj koji je dvostruki dobitnik Zlatnih palmi u Kanu.

On je dodao da je ovaj film „ishodište skoro pa jedne karijere“.

Ne znači da je poslednji, ali je ishodište i sve što sam zaradio od filma i muzike, otišlo je tamo što je opet novi nivo„, kaže Kusturica.

Izvor: N1


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273