Kakav odgovor ratnohuškačima: O pismu hrvatskog rokera bruji čitava bivša Jugoslavija!

Zoran Žmirić, roker, novinar i književnik iz Rijeke, objavio je na Fejsbuku stranici status koji je danas možda i najčitaniji na prostorima od Vardara pa do Triglava.

Žmirić je upozorio hrvatsku omladinu na opasnost od novog rata na Balkanu, a pismo prenosimo u celini:

“Draga hrvatska mladosti! Moju generaciju više niko ne može nabrijati na rat. Ovo zveckanje oružjem na Balkanu tiče se vas i samo vas. Osvrnite se oko sebe i uporedite kvalitet svog života i onih koji su u vašoj zemlji na vlasti. Pogledate ko je od vaših vršnjaka najglasniji kad se poziva na novi sukob. Sve su to deca političara i onih kojima je politika omogućila lagodan život. Shvatite da se poštenim radom ne može steći toliki imetak. Shvatite da je novi rat jedino što njihov lopovluk može pomesti pod tepih. Budite pametni, ne pravite greške koje je moja generacija napravila.

Ma koliko vam se priča o novom sukobu činila ubedljivom, imajte na umu da ne postoji nešto kao što je smrt za viši cilj. Jedini cilj za koji bi sutra mogli izgubiti glavu jeste tuđi kapital. Nacionalno bratstvo je laž. Sin hrvatskog tajkuna ne može biti brat sa sinom hrvatskog radnika. On se razume samo sa sebi sličnima – sa sinom srpskog i bosanskog tajkuna.

Dok oni međusobno šire posao na Balkanu, vama prodaju priču kako ovi drugi žele sukob s vama. Bogataši  celog Balkana pripadaju istoj kasti. Jedino bratstvo na Balkanu je definisano stanjem na bankovnom računu.

Više zajedničko imate sa studentima iz Beograda i Sarajeva koji s roditeljima žive u garsonijeri nego li sa svojim vršnjakom iz svog grada koji vozi auto koji košta pet godišnjih plata. Mladi ste, nemate iskustvo, ali imate razum”, napisao je Žmirić.

loading...