Impresivni „Električni orgazam“

„Električni orgazam“ je sinoć na impresivan način obeležio 35 godina postojanja u rasprodatoj dvorani „Amerikana“ Doma omladine Beograda, prvim od dva koncerta, koji se bez preterivanja može nazvati antologijskim, s obzirom na učešće članova benda iz rane faze.

Drugi koncert je večeras u „Amerikani“ od 21 čas, a ulaznice se još mogu kupiti na blagajni DOB-a pred početak koncerta, odnosno preko mreže „Eventim“.

Dvočasovno proputovanje kroz ključne momente iz svih faza legendarnog beogradskog benda počelo je obradom Locomotion, koju je otpevao klavijaturista Ljubomir Đukić-Ljuba.

Dobro veče, braćo i sestre“, u svom stilu je obožavaoce pozdravio gitarista i pevač Srđan Gojković-Gile. „Dobrodošli na rođendansku žurku“, kratko je dodao pre Vudu bluza, da bi Ljuba ponovo preuzeo glavnu vokalnu ulogu u novotalasnoj Vi.

Dizao je bend atmosferu i sjajno ukomponovanom set listom, kojom je „plivao“ od Paket aranžmana (1981) do najnovijeg, falsetom otpevanog singla Bio sam loš (2015).

Seks, droga, nasilje i strah beše jedna od pesama koje je „Orgazam“ posle dosta godina ponovo uvrstio u repertoar, a kad se u Ne postojim Gile oslobodio gitare, kao da se i publika sasvim lišila svih stega.

Emocije su, bukvalno, eksplodirale čim su prepoznati prvi akordi balade Kapetan Esid, i to u takvoj meri da je bend morao neplanirano po završetku pesme da je produži, jer je cela „Amerikana“ neumorno pevala refren. Za vizuelni doživljaj su poslužili upaljači i mobilni telefoni.

Da si tako jaka i Bejbe, ti nisi tu, veliki, hitovi, bili su sjajni uvod za najveći – Igra rokenrol cela Jugoslavija. Pesma koja se svojevremeno „otela“ Orgazmu, ponovo je poslednjih godina prisutna tamo gde joj je zapravo i mesto – na nastupima Gileta, Ljube, gitariste Branislava Petrovića-Banane, basiste Zorana Radomirovića-Švabe i bubnjara Blagoja Nedeljkovića-Pačeta. Nepretenciozno smeštena u sredinu set liste.

Ono što izdvaja aktuelne koncerte grupe od uobičajenih dešavalo se, ipak, u drugom delu svirke. Putovanje u prošlost kad su postave u pitanju počelo je „flešbekom“ do albuma Lišće prekriva Lisabon (1982), pa su Pođimo i Dokolicu uz Gileta, Ljubu (i Pačeta za bubnjevima umesto pokojnog Gorana Čavajde-Čavketa), odsvirali gitarista Ljubomir Jovanović-Jovec i basista Jovan Jovanović-Grof.

Još veća radost usledila je ubrzo. Kad je za basom bila Marina Vulić (danas Geraghty) gotovo kompletna prva postava iz 1980. godine je u spektakularnoj atmosferi otprašila Konobara, prvu pesmu „Električnog orgazma“, kao i Zlatnog papagaja.

Bend se zvanično oprostio od publike uz još dva novotalasna klasika – Krokodili dolaze i Nebo, da bi zvaničan kraj usledio uz specijalnu posvetu Čavketu (Kako bubanj kaže).

U slavljeničkom repertoaru nisu izostali ni drugi dobro poznati hitovi poput Lui, Lui, Ja sam težak kao konj, Spojimo se sad, Debela devojka… a zastupljene su bile i numere sa još uvek aktuelnog albuma To što vidiš, to i jeste – Ti to možeš, Bliži suncu, Gde god odem…

Foto: Nemanja Đorđević
Izvor: RTS


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273