I Sigalu srpski pasoš

Čuveni glumac i akcioni heroj Stiven Sigal (63) dobio je crveni, srpski pasoš. Kako pišu beogradski mediji pozivajući se na „Službeni glasnik“ on je našu putnu ispravu dobio nakon specijalnog ukaza koji je potpisao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U „Službenom glasniku“ između ostalog piše: „Prima se u državljanstvo Republike Srbije Sigal Stiven Frederik rođen 10. aprila. 1952. godine u saveznoj državi Mičigen, inače državljanim Sjedinjenih američkih država…“

Sigal ne krije da mu se jako dopada u Srbiji koju je već nekoliko puta posetio. Tokom poslednjeg boravka u Beogradu je bio sa suprugom, sinom i taštom, a razgovarao je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Tom prilikom čuveni glumac je istakao da Srbiju „smatra svojom novom domovinom“.

Srbija je pretrpela užasnu nepravdu u novijoj istoriji i još postoje predrasude o Srbima u Americi, pogrešna uverenja o dešavanjima tokom ’90-ih godina na ovim prostorima – rekao je Sigal, koji je u Beogradu imao pune ruke posla, ali je stigao i da sa svojim bendom zasvira na bini ispred Skupštine Srbije za doček 2016. godine. On je samo poslednji u nizu poznatih ličnosti koje su dobile srpsko državljanstvo.

Tako je svetski top model Adriana Lima 2009. godine u vreme dok je bila u braku sa srpskim košarkašem Markom Jarićem bila u kabinetu Ivice Dačića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova radi dobijanja srpskog pasoša. Međutim, kako su kasnije pisali srpski mediji procedura je prekinuta, a u međuvremenu lepa Brazilka se razvela od Jarića, pa je ostalo nejasno da li je uopšte dobila crveni srpski pasoš ili ne.

Zbog velikih zasluga za pomoć srpskom narodu, posebno na Kosovu i Metohiji srpski pasoš je prošle godine dobio francuski humanitarac Arno Gujon. On je osnivač i direktor humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo i autor knjige „Svi moji putevi vode na Kosovo“. Gujon već više od deset godina u svetu širi istinu o stradanju Srba na Kosovu, ali i donosi konkretnu pomoć najugroženijima na Kosovu.

Ova bitka je veoma teška. Nije sve u rukama Srbije, ali bitno je da se Srbija bori. Ako se ne borite, ne samo da ćete izgubiti bitku nego ćete izgubiti i sve naredne bitke kojih ima mnogo. Strane diplomate velikih sila znaju istinu o Kosovu. Znaju ko su vladari Kosova, njihovu prošlost, znaju za pogrome i uništenje srpske baštine, svesni su da je sve što je učinjeno Srbiji i Srbima sa aspekta međunarodnog prava i morala neprihvatljivo, ali oni za to ne mare. Ali kakav god ishod da bude, koliko god jak i bolan udarac da primimo, neće tu biti kraj. Ima još mnogo bitaka koje nas čekaju i uveren sam da možemo mnoge od njih da dobijemo – rekao je nedavno Gujon, ponosni vlasnik srpskog pasoša.

Izvor: Vesti-online


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273