Hrvatski bend NLV pred nastup na Indirekt festivalu

Indirekt je prvi istarski festival nezavisne muzike i umetnosti, osnovan 2013. godine. Početna ideja bila je da se u Umagu jednom godišnje okupe umetnici iz regiona u atmosferi koja briše granice između izvođača i publike. Od ove godine, Indirekt ima i svoje jesenje izdanje, i to u Srbiji.

Muzički, književni i edukativni programi odigravaće se paralelno, tokom tri dana, u dva grada – od 16. do 18. oktobra, u Beogradu i Novom Sadu!

Srpski Indirekt dešava se u koprodukciji sa Ammonite Records u čijem je izdanju English As A Second Language, pa muzički deo čine upravo imena sa te kompilacije koja je okupila relevantna imena indie folk scene Hrvatske i Srbije.

Među njima su NLV (Nikol, Luka & Vedran), trio iz Pule, miljenici tamošnje kritike.

Pri pakovanju instrumenata i krpica za nastupe u Srbiji, Nikol nam je odgovorila na nekoliko tema.

Indie folk širok je pojam. Spadate li pod njega? Kako opisujete svoj zvuk i otkuda baš ljubav prema njemu?

Nikol: Mi se nikada nismo u potpunosti definirali kao indie folk. Iskreno, ne znamo kako točno opisati naš zvuk, mislimo da postoji određena diskrepancija u našoj percepciji onoga kako zaista zvučimo i kako mi želimo zvučati. Svo troje nekako vuče na svoju stranu kako svi slušamo drugačiju glazbu i kad sjednemo i zasviramo ispadne to što čujete. Nikad nismo krenuli sa mišlju da stvorimo točnu tu glazbu koju sviramo (nazovimo to indie folk) ali to je ono što spontano izađe.   

Zašto ste se odlučili za izraz na jeziku koji nije maternji?

Nikol: Nažalost to je često pitanje koje čujemo, i to u negativnom kontekstu. Međutim, iz moje perspektive (Nikol) to ne bi trebalo biti ništa neuobičajeno među mlađim generacijama. Naime, svakodnevno smo vezani uz engleski jezik i to vrlo intenzivno; kroz serije, filmove, knjige i glazbu, a i na fakultetskim predavanjima i znanstvenoj literaturi najčešće nalijećem na engleski jezik. Dakle, puno sam više, ja pa i ostali mladi, u doticaju s engleskim jezikom nego s materinjim. Mislim da bi iz tog razloga moglo biti vrlo uobičajeno. Kako mnogi mladi imaju potrebu izražavati se na engleskom jeziku, tako i mi 🙂

Da li postoji scena u vašoj zemlji kada je reč o indie muzici? Kakva je saradnja u regionu?

Nikol: U Hrvatskoj pa i u cijeloj regiji je u posljednje vrijeme cjelokupna, nezavisna, indie scena u procvatu. Postoji mnoštvo izuzetno kvalitetnih i talentiranih glazbenika i bendova koji neprestano iskazuju svoje mogućnosti i kreativnost. Suradnja postaje sve intenzivnija i time rastu mnoga poznanstva i prijateljstva čime stvaranje ujedno postaje mnogo zanimljivije i zabavnije. Svaka suradnja je rekli bismo ‘zlata vrijedna’ tako da nas uvijek jako vesele takvi susreti i stvaranja. Iz tog razloga i jesmo jako uzbuđeni zbog našeg prvog gostovanja u Srbiji s Indirekt ekipom i Ammonite recordsom.

Indirekt festival, Autumn edition održava se od 16. do 18. oktobra, u klubovima Ben Akiba, Jazz Bašta i Izba. Detaljnije informacije i program možete naći na FB event-u

Autor: Vojkan Bećir
Foto: Zlatko Gotovac
Izvor: MjuzNews


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273