Film „Enklava” širom Australije

Naporima, koji se ulažu kako bi se zvaničnicima pojedinih država i javnosti ukazalo na sve opasnosti koje sa sobom nosi eventualno učlanjenje Kosova u Unesko, značajno doprinose projekcija i razgovor publike sa rediteljem

Film „Enklava” reditelja Gorana Radovanovića prikazan je u ponedeljak u punoj sali bioskopa „Palas”, a ovih dana u okviru programa ovogodišnjeg 15. Srpskog filmskog festivala u Australiji videće ga i publika u svim drugim većim gradovima ove zemlje.

Budući da iz tehničkih i organizacionih razloga ove godine nije bilo moguće organizovati festival naših filmova u Kanberi, Ambasada Srbije preuzela je na sebe obavezu da organizuje projekciju ovog filma, koji je zbog tematike važan za upoznavanje šire javnosti sa izazovima očuvanja srpske kulturne i verske baštine i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Maksimalnim naporima, koji se ulažu proteklih dana kako bi se zvaničnicima pojedinih država i javnosti u njima ukazalo na sve opasnosti koje sa sobom nosi eventualno učlanjenje Kosova u Unesko, značajno doprinosi i projekcija „Enklave” u Australiji, a posebno je to bila i prilika za razgovor publike sa rediteljem filma.

Projekciji su prisustvovali ambasadori i članovi diplomatskog kora iz ambasada Rusije, Poljske, Belorusije, Palestine, Makedonije, Gruzije, Nemačke, Austrije, Malte, Mađarske, Češke, Novog Zelanda, Avganistana, Venecuele, Paragvaja, Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i inostranih poslova Australije. U publici su bili i predstavnici UNHCR-a, profesori sa Australijskog nacionalnog univerziteta i Univerziteta u Kanberi. Reagovanje publike na film bilo je izuzetno pozitivno, kako zbog umetničkog dostignuća samog filma, tako i zbog teme – života u enklavi na Kosovu i Metohiji.

Autor: Marija Brajović-Pavličić
Foto: Nama film
Izvor: Politika


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273