Festival “7 veličanstvenih” otvoren filmom Kozima Lange

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” otvoren je u Sava Centru projekcijom “Hello I am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom” u režiji Kozima Lange.

Pre početka filma o legendarnom pijanisti osnivač festivala Zoran Popović naglasio je da pred sobom ima “Beograd nasmejanog lica”.

-To je Beograd koji ja zauvek nosim u srcu. Dobrodošli na festival Sedam veličanstvenih posle 12 godina. Dobrodošli na filmove koji će promeniti svet-, rekao je sinoć Popović.

Radmila Bakočević: Kako me je muzika vodila kroz život

Selektor festivala Tue Stin Miler naglasio je da je festival ušao u tinejdžersko doba i da publika ima privilegiju da gleda dobre filmove u velikoj sali, na velikom platnu, sa dobrim zvukom.

Zahvaljujući Zoranu i Svetlani (Popović) koji su osnivači festivala ova filmska smotra ima veliko, toplo, srce, rekao je Miler.

Publika će na 13. po redu festivalu moći da pogleda i film “Homo Sapiens”, najnovije ostvarenje Nikolausa Gajrhaltera. Film “Homo Sapiens” je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu, a zamišljen je da predstavi pogled na planetu u nekoj neodređeno dalekoj budućnosti, kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste.

Dokumentaristički esej “Austerlic” predstaviće još jednog odličnog režisera i direktora fotografije Sergeja Loznicu, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka.

Autor koji je postao miljenik publike “Sedam veličanstvenih”, Audrius Stonis, dobitnik nagrade Evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na beogradski festival i donosi prefinjenu poetsku studiju “Žena i glečer” o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

Film “Rekvijem za gospođu J”: Bunt protiv apsurda koji živimo

Miroslav Janek prikazaće dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma pod nazivom “Normalni autistični film”.

Belgijski autor Žerom le Mer u ostvarenju “Izgaranje” prikazuje zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba.

Festival će 7. februara zatvoriti “In loco parentis” irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, napravljen u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima.

loading...