Ekatarini Velikoj u čast

Brojni muzičari i glumci sutra će u Hali „Ranko Žeravica” održati koncert na kojem će pevati pesme grupe EKV, ali i „Šarla akrobate” i „Limunovog drveta”

Koncert posvećen jednom od najvećih bendova sa naših prostora – „Ekatarini Velikoj” biće održan sutra uveče, u nekadašnjoj Hali spotova na Novom Beogradu, odnedavno nazvanoj Hala „Ranko Žeravica”. Brojni izvođači iz Srbije i regiona oživeće sećanje na članove grupe i njihovu muziku, kao i na muziku grupa „Šarlo akrobata” i „Limunovo drvo”.

Do sada učešće su, između ostalih, potvrdili Dado Topić, najperspektivnija hrvatska rok grupa „Bang bang”, članovi benda „Bogovići”, bivši članovi benda „Parni valjak”, Ivana Peters iz grupe „Negativ”, „Neverne bebe”, Dejan Cukić, Goran Šepa Gale iz grupe „Kerber”, Viktorija, hor „Čarolija”, Tanja Jovićević, tribjut bend „Deca iz vode”, Miloš Vlalukin…

EKV tribjut bend „Deca iz vode” pred publiku izlazi da u svom aranžmanu otpevaju dve pesme grupe koja ih je još odavno potpuno osvojila. Četvoro mladih muzičara, od kojih je za klavijaturama Luna Škopelja, još pre dve godine došli su na ideju da formiraju ovakav bend i tada su po beogradskim klubovima izvodili njihovu muziku u znak sećanja na muzičare koje znaju samo po pesmama koje su izvodili.

Ta naša ideja je krajem prošle godine, u novembru, baš zaživela pa smo počeli da nastupamo po Srbiji i regionu. Već smo imali tri koncerta u Beogradu, nastupali smo po nekim manjim srpskim gradovima, a 29. januara održali smo koncert u najvećem zagrebačkom klubu „Vintidž industrijal” – priča Luna Škopelja koja u bendu svira klavijature poput Margite Stefanović, koju je kao mala upoznala jer je Megi bila kućna prijateljica njenih roditelja i tetke.

Moja tetka je veliki obožavalac EKV-a i ona mi je puštala njihove ploče. Odrastala sam uz njihovu muziku, a kasnije sam malo ozbiljnije počela da ih slušam. Tetka mi je dosta približila Margitu koju sam kao mala upoznala, ali je se ne sećam. Margita je pričala kako je poslednji put svirala na starom, raštimovanom klaviru i taj zapis postoji zahvaljujući Firčiju. Svirala je, zapravo, na klaviru moje tetke na kojem sam i ja svirala – priča mlada pevačica priznajući da se dosta identifikovala sa Margitom i njenom energijom, sa onim lepim stvarima po kojima mnogi pamte Margitu Stefanović.

Glavni junak filma „Ko je Miloš Branković?” beogradski glumac Miloš Vlalukin takođe će nastupiti na koncertu u čast „dečaka iz vode” i njegovih kolega.

Ovo nije prvi put da nastupam na sličnom obeležavanju. Pre nekoliko godina u Studentskom kulturnom centru sam sa bendom „Krug” nastupio povodom godišnjice smrti Milana Mladenovića. Bilo je to, naravno, 5. novembra i tada sam pevao pesmu „Sinhro”, dok ću u Hali „Ranko Žeravica” otpevati numeru „Glad” jer mislim da je dosta aktuelna u ovom trenutku. Doduše, vreme je pokazalo da su aktuelne sve pesme Milana Mladenovića – kaže Vlalukin.

Priseća se junak predstava za decu i odrasle kako je prvi put u Hali Beogradskog sajma slušao EKV prvi put i kako mu je taj događaj ostao u sećanju do današnjih dana.

Imao sam 14 godina i pošao sam na Sajam sa dvojicom starijih drugara. Zbog toga me je mama i pustila. Slušao sam koncert koji je nosio naziv „Rokenrol zauvek” i sećam se da je ta muzička fešta počela 30. aprila 1994. godine da bi zašla duboko u noć na 1. maj kada je pao i Uskrs! Čak mislim da imam i kartu – priča Miloš Vlalukin koji se seća i da je Milan Mladenović tada na scenu izašao polugo i u farmerkama „levis 501” i „starkama” koje su tada bile apsolutni hit u Beogradu.

Bio je to veliki koncert sa raznim izvođačima. Sreća što na „Jutjubu” postoji zabeležen ceo nastup – ističe naš sagovornik otkrivajući da je upravo sa 14 godina počeo da sluša rokenrol.

Onaj deo sa „Ekatarinom Velikom”, „Šarlom akrobatom”… neko treba da ti servira dok si još mlad. Dobro je ako imaš sreće da ti neko u životu pokaže pravi muzički put. Imam dosta mlađu sestru koja u svojoj biblioteci ima Žikićevu knjigu „Mesto u mećavi”. I ja kod kuće najviše slušam novi talas, muziku iz osamdesetih godina prošlog veka, period koji je na jugoslovenskoj a potom i srpskoj muzičkoj sceni bio najproduktivniji – smatra Vlalukin kojeg u narednom periodu očekuju nova snimanja i nove predstave.

Osim njega pred publiku će izaći još nekoliko njegovih kolega koji spremaju iznenađenja u čast „Ekatarine Velike”.

 

Izvor: Politika


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273