„Džipsi Aleksići” otkravili Vikinge

Na svetskom festivalu u Tronhajmu, samo su gornjemilanovački muzičari podigli publiku na noge i podstakli je da zapleše

Gornji Milanovac – Potomke Vikinga bije glas da su ledeni (valjda zbog klime), ali su „Džipsi Aleksići”, najpopularniji gornjemilanovački ansambl, i te kako uspeli da ih otkrave. Učinili su to na Svetskom festivalu muzike u Tronhajmu, oko 350 kilometara severno od Osla. Uspelo je to kvartetu gitara (Đorđe, Vojkan i Sandro Aleksić i Luka Božović) i duetu vokala (Jelena Đurović i Vera Smiljanić).

U Tronhajmu se našlo oko 40 muzičkih grupa iz Kanade, Albanije, Švedske, Bosne i Hercegovine, Senegala, svakako iz zemlje domaćina Norveške i iz drugih krajeva sveta. Mi smo poziv dobili od Hilejn Stefaneš, direktorke norveškog festivala. Ona je prošlog proleća bila gost Srpskog festivala svetske muzike, koji se već nekoliko godina održava u našem gradu ili u obližnjem Takovu. Kod nas su gostovali Norvežani, Kubanci, Francuzi i ansambli iz drugih zemalja. Slušala je i gledala i Hilejn, pa se odlučila za nas, i bili smo jedini predstavnici Srbije – kaže Sandro Aleksić, gitarista „Džipsija”, koji su se upravo vratili sa šestodnevnog gostovanja u Norveškoj.

dzipsi-aleksici

Kako su ti „Džipsi Aleksići” uspeli da otkrave hladne Skandinavce? Naravno, zvucima i ritmovima balkanske etno-muzike. Za šest dana održali su pet koncerata: četiri festivalska u Tronhajmu i jedan za studente i profesore muzičke akademije u Hantu.

Norveškoj publici smo pokazali najpre svoju virtuoznost sviranja na gitarama, a svirali smo balkanska kola i „džipsi džez”. Onda su nam se pridružile Jelena i Vera, naši vokali, sa srpskim i ciganskim pesmama. Publika na festivalu koncerte uglavnom prati iz svojih sedišta. Ali, kad je salom odjeknulo „Đelem, đelem” i „K’smet Stamenu”, prisutni su se prvi put podigli i počeli da plešu između stolica u sali – zadovoljno ističe Sandro.

Festival je manifestacionog karaktera, osnovan da afirmiše narodnu muziku sa raznih meridijana. „Džipsi Aleksići” su, sigurni su u to, svojim nastupom obezbedili poziv za učešće na festivalima u Norveškoj i narednih godina.

Autor: B. Lomović
Foto: S. Aleksić, Facebook
Izvor: Politika


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273