Džiboni: Oduzeti pravo govora budalama

Splitski kantautor Zlatan Stipišić Džiboni tvrdi da čisti odnosi među ljudima nisu utopija

U Novogodišnjoj noći se svi ponašamo kao da iščekujemo sedmicu na lotou, a kada prođe ta euforija, vraćamo se običnim, malim željama. Moja zvuči kao kliše, ali zaista želim mir u svetu. Nedavno sam se potresen vratio iz Pariza shvativši da, što se tiče ratova i tuge, Evropa još nije sve ispričala. A to me tišti – rekao je za „Novosti“ Zlatan Stipišić Džiboni.

Nakon što je za reprizu Nove godine poželeo publici u Starom gradu u Budvi ljubav, zdravlje i veće plate, a sebi da prestane da puši, splitski kantautor je mudrim pronalazačima poručio da najzad naprave nešto što će ga u tome sprečiti:

Ne znam kako je moguće da još nisu izmislili spravu da možeš da pušiš, a da se ne truješ. Godinama čekam taj izum i godinama sebi obećavam da ću baciti cigarete, a uvek im se vraćam.

Kada sumira 2015, čini mu se da je bolje prošao nego što je planirao. Svašta je, pritom, sebi zacrtao, a onda su neke stvari ispale lepše, a neke uopšte nisu „ispale“.

To je uvek tako, jer smo svi limitirani svojim talentom ili okolnostima – kaže nam Džiboni. – A ja sam čovek Mediteranac. Težim često ka leru, tako da zbog toga sigurno ne postižem koliko mogu. Jednostavno, zavisan sam od harmonije i bonace. Meni je gušt da se ljudi vole i da svi imamo vremena za muziku, film i čašu crnog vina. Kada stvari krenu naopako, onda ne stižemo da mislimo na lepotu i uživanje.

Uživao je Džiboni u Budvi, jer između nje i njegove rodne Dalmacije, kaže, nema razlike. Za njega je Mediteran supa u koju svi stavljaju svoj začin, ali je svima podjednako jestiva. Sve mu je tu domaće, blisko i poznato. Sve mu je bonaca. A na pitanje šta je za njega mirno more, odgovara nam:

Kada me niko ne ljuti i kada ja nikog ne ljutim. Najbolje je kada su odnosi među ljudima svuda i uvek čisti. A to nije bajka niti utopija. Samo budalama moraš da oduzmeš pravo glasa i pustiš dobre ljude da govore.

SJAJNA BEOGRADSKA PUBLIKA
Zbog beogradske publike, koju voli, Džiboni će se u srpsku prestonicu vratiti kada za dva-tri meseca završi novi album.

Posle poslednjeg koncerta u Beogradu sam se uplašio, pitajući se da li ću ikada više moći da ga ponovim. Eto, toliko je bilo dobro. Hvala sjajnim ljudima do kojih moje pesme stižu kao otvorena pisma – kaže nam Džiboni.

SAMO UZVRAĆENA LjUBAV
Mada u Džibonijevim pesmama obično pobeđuje ljubav, on tvrdi da nije filozof kako bi mogao da pametuje na tu temu:

Važno je samo da je ljubav uzvraćena. Ne računam one platonske, gde ti ne dobiješ ni razglednicu, ni pismo, od osobe za kojom uzdišeš.

Izvor: Novosti


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273