Dobre… bolje… Frajle! Novosađanke održale koncert karijere u Sava Centru

Nataša, Marija, Jelena i Nevena su, uz prateći bend i sjajne goste, priredile posetiocima nešto što će oni, sasvim sigurno, dugo pamtiti i prepričavati

Novosadske “Frajle” su, promovišući novi album “B strana ljubavi”, održale u Sava centru svoj treći veliki beogradski, a sasvim sigurno i, uopšte, najveći i najbolji koncert u karijeri dugoj šest i po godina.

Ukoliko ste bili u Sava centru – sve vam je jasno. Ako niste, budite uvereni da tako krupne reči nisu subjektivan sud potpsnika ovih redova, pod “vrućim” utiskom tek okončanog spektakla.

Novosadske bećaruše, kako vole sebe da nazivaju, posle svega čime su darovale i radovale svoje obožavaoce od 2009, ove večeri su, pred oko 3.000 posetilaca, pokazale da mogu još mnogo, mnogo više i da će lestvicu uvek nanovo dizati.

Sava-centar-koncert-Frajle-016

Odakle, uopšte, početi sa komplimentima i hvalospevima posle ovakvog koncerta? Nimalo lak zadatak. Od momenta pojavljivanja na sceni, kada je prvo šest sjajnih muzičara započelo hit singl “Menjam dane” pre nego što su njih četiri kročile na binu, bilo je jasno da nas čeka muzički najkompletniji ugođaj od “Frajli” do sada. Baš kao što su i najavile – ovo je bilo više pop nego ikada. Prosto – “zvučna slika” im je znatno bogatija, sada je to pravi “orkestar”.

Sava-centar-koncert-Frajle-015

Kraljice šarma su, od početka, uz prepoznatljivo spontan, kabaretski pristup, pitko mešale svoje hitove (“Šunjam se”, “Veštičija pesma”, “Ko se to meni zaljubio”, “Ich Liebe Dich”…) sa poznatim obradama u njihovom ruhu (“Meni trebaš ti”, “Čukni vo drvo”, “Imala je lepu rupicu na bradi”…). Kako su se pogotovo autorske pesme nizale, dominantan je utisak bio da “Frajle” sad već imaju ozbiljnu diskografiju i zavidan broj pesama koje zna cela sala!

Sava-centar-koncert-Frajle-014

A u sali – sasvim očekivano stanje. Grubom procenom – oko osamdeset odsto žena svih životnih dobi. Devojčice su brzo pohrlile napred i igrale do kraja ispred bine. Oni koji su ostali na svojim sedištima zapravo su mnogi više – stajali ispred njih. Oduševljavale su ih “Frajle“, ali i sjajni gosti.

Sava-centar-koncert-Frajle-013

Na sceni se damama prvo pridružila Alka Vuica, koja im je za novi album napisala pesmu “Luda za tobom“. Otpevaše zajedno prvi njen hit “Laži me“, a zatim se “raspojasaše” uz “Ljubim cigana Jana“. Ubrzo – eto nove koleginice, Tijane Dapčević. Prvi put je pred publikom izvedena zajednička veselica “Amateri“, a onda je stari Tijanin “Negativ” sjajno odenut u “frajlovsko” ruho.

Treći gost, Goran Karan, takođe je ostavio rukopis na novom albumu “Frajli“. Radi se o pesmi “Nevolja” – jednoj od najlepših, ne samo na “B strani ljubavi“, već u kompletnom opusu grupe.

Sava-centar-koncert-Frajle-005

Karan je sa damama prvo otpevao svoju “Lipa si, lipa“, a onda seo na klupu postavljenu na bini i, kao pravi Dalmatinac “guštao”, sa sve podignutim nogama, slušajući svoju, pomenutu “Nevolju“.

A “Lipa si, lipa” otpevana je za – Natašu Kovačević! Košarkašica čija neverovatna priča vam je, sigurno, dobro poznata sprijateljila se sa “Frajlama“, a deo prihoda od koncerta i od prodaje albuma ide u korist fondacije koja je po njoj nazvana. Pojavila se, sasvim očekivano, i ona ove večeri na bini, vidno ushićena se zahvalila “Frajlama” za sve, a aplauz upućen joj trajao je dugo, dugo…

Sava-centar-koncert-Frajle-004

Potrajala je, na radost cele sale, i cela ova čarolija dva sata i 40 minuta. Značajno duže nego prvi njihov beogradski koncert u Domu sindikata 2012, ili, godinu dana kasnije, prvi Sava centar. Čega sve tu još nije bilo u više nego bogatih 160 minuta… “Pukni, zoro” na španskom, Natašina nestvarna interpretacija sevdalinke “A što ćemo ljubav kriti”…

Sava-centar-koncert-Frajle-003

Čak bi i samo puko nabrajanje svega originalnog i drugačijeg što su “Frajle” spremile za ovaj koncert odvelo izveštaj koji čitate u nepristojnu dužinu. A sve, zapravo, staje u jednu reč – emocija. U raznim njenim oblicima, “Frajle” nam je daruju od prvog do poslednjeg trenutka koncerta.

Sava-centar-koncert-Frajle-002

Da su nove pesme prošle sa ocenom 10 “test” publike, govori, između ostalog, i velika gužva koja se stvorila odmah posle koncerta na pultu ispred ulaska u dvoranu. Posetioci su u ogromnom broju kupovali aktuelni CD, strpljivo čekajući da stignu “Frajle” i potpišu im se na disk.

Sava-centar-koncert-Frajle-001

Beograđani će, sasvim sigurno, posle ovakve večeri dugo biti pod utiscima, a Novosađane čeka duplo uživanje sa “Frajlama” u Srpskom narodnom pozorištu, 6. i 13. decembra.

Sava-centar-koncert-Frajle-012

Autor: Milan Ćunković
Foto: Telegraf
Izvor: Telegraf


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273