Đenka je stvarno postojao: Priča o legendarnom liku iz “Maratonaca”

Malo je poznato da je Đenka stvarno postojao. Priča o predratnom snimatelju Kosti Novakoviću koji je bio stručnjak za erotske filmove je više nego slična priči o liku iz filma.

Naime, Kosta je u periodu između dva rata studirao u Kursulinoj ulici, a njegov životni prostor je bio specifičan po tome štu su zidovi u prostoriji bili različiti. Njega su najčešće posećivale mlade žene iz bogatijih porodica koje su želele da postanu popularne, a on ih je fotografisao gole.

Kosta je pravio fotografije u slobodnijim pozama, a četiri obojena zida je koristio kako bi što ekonomičnije snimao obzirom da je imao jednu, ali okretnu kameru. Na ovaj način uspevao je da dobije četiri različite scene.

U njegovom studiju snimljene su i scene za film “Kralj Čarlstona i vesele beogradske devojke”, kao i erotski film “Devojka koja čita”. Šareni zidovi se vide u svakom od ovih filmova.

Studio je srušen u periodu Drugog svetskog rata.

Novakovićevo najpoznatije ostvarenje je “Grešnica bez greha” iz 1930. godine, koji ima dosta slobodnijih scena iako nije klasifikovan kao erotski film.

Autor: M. Salihović
Izvor: Novi.ba


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273