Bivša Jugoslavija kao inspiracija

U prepunoj sali beogradskog Centra Sava u okviru 44. Festa premijerno je prikazan film „Dobra žena“, rediteljski prvenac Mirjane Karanović (59) koja ujedno tumači i glavnu ulogu i potpisuje scenario. Glumačka ekipa Hristina Popović, Boris Isaković, Jasna Đuričić prošetali su crvenim tepihom, dok je Mirjana Karanović na premijeru došla u pratnji Stevana Filipovića i Darka Lungulova, koji su s njom radili scenario za film. Posle projekcije ekipa, filma pozdravljena je gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Iako smo sjajno primljeni na festivalu „Sandens“, gde je bila svetska premijera, ipak mi je reakcija publike u Srbiji najvažnija. Kada smo pre tri-četiri godine Stevan Filipović i ja počeli da razgovaramo o ovom filmu, najvažnije nam je bilo da ga napravimo za publiku u našoj zemlji. Zato je ova premijera možda najvažnija za mene. Premijere u drugim sredinama su reprezentativne, da se pokažemo, a ovde želimo da komuniciramo sa ljudima, pogotovo što publika Festa sve dobro prati i poznaje film – kaže Mirjana Karanović i objašnjava zašto je tek sada rešila da sedne u rediteljsku stolicu.

Nisam ranije imala bezobrazluka za tako nešto, mada jesam za neke druge stvari. Mislila sam da nisam dovoljno sposobna za režiju i uvek sam se oslanjala na reditelje. Došla sam u godine kada shvatam da sam dovoljno posebna i kreativna da ne moram da čekam da neke stvari dođu do mene, već mogu da ih iniciram. Ukoliko budem čekala, možda nikada neću dočekati da učestvujem u nekim pričama i temama koje me zanimaju. Pokušala sam da to sama uradim i tako je nastao scenario. Tek poslednjih godina stekla sam dovoljno samopouzdanja i sigurnosti da se upustim u režiju. Zanimaju me priče koje se tiču mene kada je u pitanju naše društvo, a i ne samo naše, mislim na duhovni prostor bivše Jugoslavije u kojoj sam provela veći deo života – rekla je rediteljka i glumica.

Mirjana je otkrila da je tokom snimanja „Dobre žene“ shvatila da joj je to najlakši film koji je radila.

Posle ovog filma snimala sam, ali samo kao glumica, i bilo mi je dosadno. Raditi „Dobru ženu“ bilo je divno. Fenomenalna atmosfera na snimanju, iako smo imali užasno male honorare, ali su svi bili srećni. To što nismo imali para uopšte nije sprečavalo da imamo doručak, skroman ručak, da nekako radimo 10-11 sati i da čak završimo dan ranije. Jedva smo našli pare, jurili smo na sve strane, kucala sam na mnoga vrata. Želeli smo da snimimo film i uspeli smo. Ja to u životu nisam doživela.

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273