Aca Seltik za MONDO: Rokeri su pristojni ljudi

Uđite u 2016. godinu sa Orthodox Celts. Pred novogodišnji koncert u Mikseru, Aca Seltik za MONDO priča o tome zašto je rokenrol izgubio bitku na TV-u, koliko je nedostajalo da bude na Pesmi Evrovizije i šta misli o rijaliti programima.

Prvi dan nove, 2016. godine obično je „mrtav“, jer se svi oporavljaju od noći koju često nazivaju „najluđa“.

Ali, 1. januar 2016. godine neće biti dosadan. Ako ne znate gde ćete i šta ćete sa sobom, onda biste mogli da posetite Mikser house, jer će tamo svirati Orthodox Celts, a to znači dobra zabava, skakanje u ritmu „keltskih“ tonova, poneko pivo…

Evo i video najave za koncert:

Pred koncert, MONDO je „ćaskao“ sa frontmenom grupe Aleksandrom Petrovićem aka „Aca Seltik“, koji je pričao o tome ko je kriv zašto nema više rokenrola na domaćim TV kanalima i radio stanicama, otkrio je da je Orthodox Celts bio voljan da nastupi na izboru za Pesmu Evrovizije, kao i šta misli o rijaliti programima.

Kada bi mogao, gde bi voleo najviše da sviraš, koji ti je neostvareni san u tom smislu? Pred kojom publikom, gradu…?

Generalno, Glazgov, i to istočni, naravno, na je prvom mestu, em zbog Seltika, em zbog toga što je tu verovatno apsolutno najluđa atmosfera što se ove vrste muzike tiče. Sa druge strane, ako gledamo festivalsku mapu Evrope, recimo da bih bio jako srećan da zasviramo na Wacken-u u Nemačkoj ili Tuska festivalu u Helsinkiju. A, opet, ako me pitaš za zemlju u kojoj bismo najradije svirali, mislim da su Nemačka i Amerika posebne po pitanju tržišta i proboja, a ja bih lično najviše voleo da sviramo u Južnoj Americi i Japanu„, odgovara Aca.

Zašto su domaći rokeri toliko inertni kada je reč o mejnstrim muzici na TV i radio kanalima, jer mi se čini da često lamentiraju nad svojom sudbinom za koju su, delimično i sami krivi, a nemaju neke ideje kako to da promene?

Nije to pitanje inertnosti već pristojnosti. Rokenrol je svet za sebe koji nije naučio da krade od drugih ono što mu se sviđa pa da to predstavlja kao deo sebe, nije naučen da gleda u tuđe dvorište i nije od onih koji su satkani od šablona da ‘komšiji crkne krava’. Nismo mi ti koji se laktaju, podmeću nogu drugome, turaju klipove u točkove i slično. Ne. Mi teramo svoju priču beskompromisno i tvrdoglavo, a ti koji su od mejnstrim muzike napravili ovo što ona danas jeste su direktno odgovorni i za to što nam se deca mlate do smrti, što izlaze naoružani u ponoć, što voze pijani, što po svaku cenu traže svojih pet minuta slave, što beskrupulozno gaze preko leševa samo da ugode svojim niskim strastima i pokvarenoj mašti, što ginu bezveze… Odnosno, što su od svojih života napravili surogat reality show programima i što ako ih Veliki brat nije video na YouTube-u onda kao da i ne postoje. Uopšte, ovo i nije pitanje na koje rokeri treba da odgovaraju. Odgovor treba da daju urednici mejnstrim programa, a rokeri imaju šta da kažu ako im se da vreme i mesto da to kažu„.

Da li bi Orthodox Celts predstavljao Srbiju na Evroviziji i da li bi u tom slučaju pristali da promenite svoj žanr?

Svojevremeno smo hteli da učestvujemo, čak smo i imali spremnu pesmu i poslali je, ali nismo mogli zato što pravila Beovizije nalažu da pesma mora na domaćem izboru da se otpeva na srpskom jeziku. Naravno, naša je, kao i sve ostale bila na engleskom. Paradoks cele priče je što bi na finalnom izboru mogla da bude pevana na engleskom. A promena žanra ne dolazi u obzir! To bi onda bio neki drugi bend„.

Iza kog albuma bi voleo da budeš potpisan a nije tvoj? (u obzir dolaze sve moguće grupe iz bilo koje godine).

Pa, skoro kompletan opus grupe Jethro Tull dolazi u obzir, a tu su, naravno, i Piece Of Mind grupe Iron Maiden kao i ceo opus središnjeg dela njihove karijere, albumi The Pogues-a i još štošta„.

Kakvo je tvoje mišljenje o rijaliti programima i da li bi ušao u neki od njih?

Ignore je iz raja izašao, ne bih ušao nikada i ni po koju cenu, mada su mi nudili i to ali sam im posle drugog poziva zabranio da me zovu, i želim im sve najgore„.

S obzirom na to da je Aca veliki navijač Seltika i jedan od predvodnika fan kluba u Srbiji, normalno je bilo da mu postavimo i fudbalsko pitanje. A ono je glasilo – kada će Seltik biti prvak Evrope?

Bio je već, nema potrebe da ponavljamo„.

Orthodox Celts @ BG Beer Garden 2015.

Izvor: Mondo
Foto: Petar Stojanović, KtD


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273