8 godina bez Tošeta: Na današnji dan napustio nas je makedonski anđeo

Proeski je poginuo je kada je njegov automobil “folksvagen tuareg” udario u prikolicu obližnjeg kamiona, nedaleko od Nove Gradiške

Tužno je sećanje svakog 16. oktobra, jer je na taj dan, pre osam godina, u saobraćajnoj nesreći poginuo Todor Toše Proeski, jedan od najpopularnijih pevača na ovim prostorima. Makedonski pevač je rođen 25. januara 1981.u Prilepu, a tragično je nastradao 2007. u Hrvatskoj.

“Makedonski anđeo” poginuo je kada je njegov automobil “folksvagen tuareg” udario u prikolicu obližnjeg kamiona, nedaleko od Nove Gradiške. Pevač je u trenutku nesreće spavao na suvozačevom mestu, dok su vozač Georgij Georgijevski i Tošetova tadašnja menadžerka Ljiljana Petrović teže i lakše povređeni.

tose-proeski-foto-milena-djordjevic-2

Proeski je sahranjen u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a od popularnog pevača oprostilo se nekoliko desetina hiljada ljudi. Posthumno je proglašen počasnim građaninom Makedonije.

Ostavio je nemerljiv trag, kako u svojoj zemlji, tako i u regionu. Karijeru je započeo davne 1996, a Srbiju je svojim hitovima osvojio pet godina kasnije. Godine 2003. pobedio je na prestižnom muzičkom festivalu “Beovizija” pevajući “Čija si“.

Nedugo zatim, anđeoskim glasom osvojio je Hrvatsku i Sloveniju. Snimio je pregršt hitova, poput “Tajno moja“, “Pratim te“, “Ko ti to grize obraze“, “Srce nije kamen“, “Lagala nas mala“… Sarađivao je s mnogim muzičkim zvezdama, kao što su Goca Tržan, Toni Cetinski, Karolina Gočeva…

Osim što je bio vrstan pevač, Proeski je bio i human čovek, koji je održao brojne humanitarne koncerte. Iste godine kada je preminuo, pripremao je svoj proboj na svetsko tržište.

Foto: Milena Đorđević
Izvor: Telegraf


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273