5 Čkaljinih uloga koje će nam zauvek biti u srcu

Jedan od najvećih srpskih komičara, Miodrag Petrović Čkalja, preminuo je na današnji dan, 20. oktobra 2003. Mada legendarni glumac više nije sa nama njegove uloge su ga nadživele i i danas ga rado gledamo na malim ekranima.

Miodrag Petrović Čkalja je 1989. zapisao: „Neko mi je jednom rekao: ‘Čkalju je izmislila sirotinja’. U pravu je, svi smo mi sirotinja, a sirotinja nije sramota. To je jedna lepa, pomalo tužna, narodna reč koju nerado i teško izgovaramo„.

Kruševačkog Čaplina su voleli svi – publika, više, kritičari manje. Ali zato je uvek bio tu za sve koji su bili željni smeha i zabave, bilo da su bogati ili sirotinja.

Čkalja je u karijeri, ostvario brojne uloge u pozorišnim predstavama, snimio više od 80 televizijskih serija i filmova, mnogo je upravo on proslavio, a MONDO je izdvojio neke od legendarnih uloga po kojima ga pamtimo.

 

1. KUVAR JORDAN (SERVISNA STANICA)

Prva jugoslovenska humoristička serija „Servisna stanica“ snimana je 1959. godine i emitovana uživo, a proslavila je Miju Aleksića i Miodraga Petrovića Čkalju. Ova serija pokrenula je „trend“ praznih ulica nedeljom uveče – jer su svi u večernjim satima oduševljeno gledali Televiziju Beograd.

mija-i-ckalja-foto-youtube-1418918414-600049

Zbog velike popularnosti kao nastavak serije snimljena su i tri filma: „Sreća u torbi“, „Nema malih bogova“ i „Servisna stanica“.

Nažalost, ova serija nije sačuvana.

 

2. STRIC GVOZDEN (LJUBAV NA SEOSKI NAČIN)

Kultna serija iz 1970. godine u kojoj stric Gvozden i deda Paun pokušavaju da na silu ožene unuka Milorada. Ovde je Čkalja pokazao talenat za komediju. I ova serija je dostigla ogromnu popularnost, pa je po motivima serije snimljen je i televizijski film „Milorade, kam bek“.

 

3. JARE (KAMIONDŽIJE)

Komični duet bez premca: Pavle Vujisić i Miodrag Petrović nastao je 1973. i trajao je punih 10 godina, prerastavši u film „Paja i Jare“ i kasnije u nastavak „Kamiondžije opet voze“ 1983.

Uloga Jareta jedna je od najpopularnijih koje je Čkalja ostvario, a prisetite se jedne od urnebesnih scena.

 

4. UJKA FIRGA (VRUĆ VETAR)

Priča o nesrećnom Šurdi, iako ispunjena poznatim glumačkim imenima, ne bi dobila humoristički pečat bez ujka Firge, koga je glumio Čkalja. Serija je snimljena 1980. godine, imala je 10 epizoda, a dve su bile distribuirane u bioskopima kao film „Avanture Borivoja Šurdilovića“.

 

5. ČKALJA (SVE OD SEBE)

Godine 1971. Čkalja je u kvizu „Sve od sebe“ izvodio skečeve u kojima je telefonirao političarima. Gledaoci su bili oduševljeni skečevima, ali interesantno je da su slovenačka i hrvatska televizija kviz emitovale bez Čkaljinog nastupa.

A u kojoj je vama ulozi Čkalja neodoljiv i po kojoj ćete ga zauvek pamtiti?

 

5 zanimljivosti koje niste znali o Čkalji

1. Upisao je studije veterine i napustio ih zbog posla na radiju

2. U mladosti je igrao fudbal za SK “Balšić”, a navijao je za Crvenu zvezdu

3. Nadimak Čkalja znači “suvonjav I štrkljast” i dobio ga je od druga iz škole

4. Ulica u Beogradu nosi njegovo ime

5. Bio je angažovan u kampanji DOS-a 2000. godine, iako se nikada do tada nije mešao u politiku

Izvor: Mondo


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/nostalgija/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273